Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas kraftigt italienskt vin. Att göra sin egen béarnaise imponerar på många så ta god tid på dig och följ recepet noga. När såsen är klar lägg kött och grönsaker på grillen som du har gjort iordning i förväg. Sedan är det bara att servera och njuta av god mat och gott vin med goda vänner. Smaklig spis!

Tipset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi använt oss av italiensk vintertryffel.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Sommarmat

Ingredienser

    Tryffelbearnaise

  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • ½ dl dragon finhackad
  • ½ dl persilja finhackad
  • 250 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt och vitpeppar
  • tryffel finriven eller tryffelolja
  • Kött och sallad

  • 4 skivor entrecôte
  • 1 blomkålshuvud
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 1 citron
  • 1 knippe bondbönor
  • 1 silverlök halverad
  • kruspersilja skuren

Tillagning

    Tryffelbearnaise

    1. Koka upp vinäger, vatten och lök i en tjockbottnad kastrull, reducera till hälften på medelvärme.
    2. Sila av reduktionen som bör vara ½ deciliter, annars späd med vatten.
    3. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt dragon och persilja.
    4. Smällt smöret i en annan kastrull, flytta över kastrullen i ett vattenbad ca 55 grader för att hålla smöret varmt.
    5. Ställ kastrullen med reduktionen i ett annat vattenbad med samma temperatur som det första.
    6. Vispa ner äggulorna i reduktionen med elvisp till ett slätt skum.
    7. Vispa därefter ner det smälta smöret, häll lite i taget så att såsen inte skär sig.
    8. Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
    9. Riv eller hacka ner tryffel i önskad mängd.
    10. Håll såsen varm och låt smakerna blomma ut i ett vattenbad fram till servering.

    Kött och sallad

    1. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
    2. Pensla blomkålen med olivolja, salta och peppra blomkålen och entrecôte.
    3. Grilla kött, grönsaker och citron på den aktiva sidan tills allt fått en ordentlig grillyta.
    4. Lägg över köttet och blomkålen till den inaktiva sidan. Entrecôte når medium rare vid 54 graders mittemperatur. Lyft av köttet och låt vila.
    5. Lyft av bondbönor, silverlök och citron, plocka ur bönorna, skär löken och blanda upp till en sallad tillsammans med persilja, olivolja, salt och peppar. Pressa över lite juice från den grillade citronen.
    6. Lägg upp blomkål och entrecôte på värmda tallrikar, häll på den goda såsen och avnjut tillsammans med ett glas italienskt vin.