Grillad lammentrecôte med wokade citron och rosmarinbönor

GRILLAD LAMMENTRECOTE MED WOKADE CITRON- OCH ROSMARINBÖNOR

Grillad lammentrecôte med wokade citron och rosmarinbönor

Ett klassiskt och smakfullt recept till sena höstkvällar från Tareq Taylor. Godaste lammköttet äter vi på hösten, när lammen har fått beta ute hela sommaren och då är kvaliteten på köttet som bäst. Grilla köttet enligt recept och placera en wokpanna direkt i grillkolen, häll i olivolja och tillsätt bönor och linser. Stek tills de fått lite färg. Tillsätt citron, rosmarin, strimlad chili samt vin. Maträtten bjuder på en doft- och smaksymfoni av klassiska ingredienser som vinet kommer att älska. Servera gärna ett finstilt vin som i sig bjuder på örtighet och balanserad ekfatskaraktär.

Ett smart recept att fortsätta använda glöden, som oftast har gjort sitt, när det är färdiggrillat.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery,  Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann Kockarnas Kamp 2017 och har skrivit många kokböcker och håller omtyckta och uppskattade föreläsningar. Han driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken i Maten é klar i Lund.

Varmt tack till Tareq Taylor som lånat ut fyra recept från sin nya kokbok Tareq Taylor Favoriter till våra viner.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Nyårsmat Påskmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • olja och salt till grillningen
  • 800 g lammentrecôte eller lammytterfilé
  • 1/2 dl olivolja
  • 5 dl groddade bönor och linser, eller andra valfria bönor
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 röd chili
  • 1 dl vitt vin
  • 1 knippe ramslök
  • 1 knippe vitlöksblast eller 2 vitlöksklyftor
  • salt

Tillagning

  1. Olja och salta lammentrecôten och lägg den på grillen. Lammet blir saftigare om det får steka långsamt så lägg det inte för nära glöden. Vill du ha köttet medium-rare till medium rekommenderar jag en innertemperatur på 54 grader.
  2. Låt lammet vila i minst 10 minuter innan du skär upp det.
  3. Placera en wokpanna direkt i grillkolen och häll i olivoljan och tillsätt bönor och linser. Stek tills de fått lite färg. Tillsätt citron, rosmarin, strimlad chili samt vin.
  4. Lägg i grovt hackad ramslök och vitlöksblast (eller tunt skuren vitlök). Smaka av med salt.
  5. Lägg upp bönorna på ett stort fat och lägg det skivade köttet ovanpå.