Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad lammfile med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

Grillad lammfilé med örtolja, rostad potatis och mojo rojo

En höstlig maträtt som passar utmärkt till ett mustigt och smakrikt rödvin – varför inte en klassisk Rioja. Som är smakrik och samtidigt mycket elegant. En maträtt och ett vin för helgens middag.

Lammfilé är ett fantastiskt kött som inte innehåller så mycket senor utan är mycket jämt och fint i sin struktur. Det har en rik smak som går strålande ihop med rostade grönsaker och örter. Räkna med 150-180 gram per portion. Lammfilé som är 58 grader ger ett rött eller rosa lammkött. 62 grader ger mediumstekt kött och 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk well done.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

2 timmar

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 timmar
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Höstmat Påskmat Vintermat

Ingredienser

  • 600-800 g lammfilé
  • delikatesspotatis (små) för 4 personer
  • 2 pkt Pemientos padrones
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilli
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 1,5 dl olivolja
  • Mojo rojo

  • 1 st stor röd paprika, rostad och skalad
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st rostfranska
  • 1-1,5 dl neutral olja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • ½ citron (saften)

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar. Häll av och låt svalna 5-10 min. Lägg på ugnsplåt och mosa till dem lite med handflatan eller en gaffel. Ringla över olja och salta. Rosta i ugnen på 200C tills krispiga och gyllene, ca 40-60 min.
  2. Mojo rojo. Rosta paprikan i ugnen tills svart på 200C. Låt svalna och dra av skalet. Lägg köttet från paprikan i mixer tillsammans med kryddorna, citronjuice och vitlök och mixa. Blöt rostbröden med vatten och krama ur all vätska, tillsätt bröden och oljan och mixa igen. Smaka av med salt.
  3. Mixa vitlök, chili, rosmarin och persilja tillsammans med olivolja. Smaka av med salt. Marinera köttet någon timma i örtmixen om du vill eller pensla på när köttet är grillat. Toppa gärna med lite extra örtolja när köttet är uppskuret.
  4. Stek eller grilla pemientos.