Grillad Top Blade med sommarsallad och Mascarponecreme

Grillad Top Blade med sommarsallad och Mascarponecreme

Grillad Top Blade med sommarsallad och Mascarponecreme

Har ni testat den amerikanska styckdetaljen top-blad? Den är förhållandevis ny i våra köttdiskar. I Sverige heter den fjäderbladsbog eller luffarstek. Den har hög fetthalt och är förhållandevis mör. Ta fram grillen och testa vårt recept med en sommarsallad och mascarponecreme. Använd alltid finsalt på kött innan tillagning. Detta ger en bättre fördelning på saltet. Peppra aldrig kött innan grillning då pepparn bränns och blir bitter i höga temperaturer. Ett smakfullt rött vin med extra allt är exakt vad som behövs till maträtten. Då händer mirakel i mötet med maträtten. Smaklig spis!

Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (6 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat Vårmat

Ingredienser

    Kött och grill

  • 800 g Top Blade ”luffarbiff”, putsa och skär i skivor.
  • 1 st citron, halvera.
  • Sallad
  • 1 knippe grön sparris, skär bort nedre botten och skölj.

  • 3 dl babyspenat, skölj.
  • 0,5 dl Cantaloupemelon, kärna ur och gröp ur i bitar med matsked.
  • 30 g pinjenötter, rosta i torr panna.
  • 0,5 dl smulad Parmesanost
  • olivolja
  • salta efter smak.
  • Mascarponecreme

  • 250 g Mascarponeost
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk citronjuice
  • 0,5 dl finriven parmesanost

Tillagning

  1. Tänd en grill med en yta för aktiv grillning och en yta för inaktiv grillning.
  2. Torka av köttet och ställ fram i rumstemperatur.
  3. Rör ihop samtliga ingredienser till mascarponecremen i en skål, eventuellt salta efter smak.
  4. Koka upp saltat vatten i en kastrull, blanchera sparrisen ca. 30 sekunder, lyft över sparrisen i ett isbad för nedkylning. Bryt av knopparna och slanta stjälkarna.
  5. Bygg salladen med babyspenat som bas, toppa med de rostade pinjenötterna, parmesan, och ringla sedan över olivolja.
  6. Salta köttet efter smak, grilla köttet hårt under kort tid på den aktiva grillsidan så att det får en ordentlig yta. Lägg över köttet på den inaktiva ytan, dra några varv med pepparkvarnen och låt sedan köttet sakta komma upp i temperatur. Medium rare 52 grader. Låt sedan köttet vila innan det trancheras. Salta med flingsalt.