Halstrad tartar

en halstrad tartar på tallrik med ögggula

Halstrad tartar

Halstrad tartar är en av vår tids mer populära rätter på restaurang just nu. Här ett recept på en utsökt råbiff du enkelt gör själv hemma och där du halstrar din råbiff för att förhöja smaken ytterligare. Denna klassiska maträtt kräva klassiskt rött i glaset och då från Bourgogne! Lycka till och smaklig spis.

Ett bonustips: Att lätt halstra en tartar höjer köttsmaken betydligt jämfört med att äta en icke halstrad tartar.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

20

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
20
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Förrätt

Ingredienser

    Tartar

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 bananschalottenlökar
  • 4 äggulor
  • smör
  • 100 g cocktailkapris
  • 2 kokta rödbetor
  • Sallad och Vinägrette

  • 400 g av valfri salladssort
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rosé eller vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Skär köttet i ca 100 grams skivor, lägg en skiva mellan plastfolie och banka ut till köttet blir tunt som en carpaccio upprepa med resterande skivor. Lägg sedan in de ut bankade köttbitarna i frysen ca 15 min. Ta ut köttet, skär tunna strimlor och där efter skär strimlorna till små bitar.
  2. Blanda köttet med dijonsenap och hälften av den hackade löken. Salta och peppra efter smak. Forma dina tartarer och halstra dem lätt på en sida i en grillpanna. Garnera med resterande lök och en äggula.
  3. Hetta upp en kastrull till medeltemperatur lägg i en klick smör, rödbetorna delade i klyftor och kapris. Värm ett par minuter innan servering.
  4. Rör ihop ingredienserna till vinägretten, smaka av med salt och servera tillsammans med salladen.

Kommentarer

Spännande och tjorvig variant på råbiff. 🙂