Helstekt kyckling med örtsmör och fetaostkräm

helstekt kyckling tillsammans med en bag in box

Helstekt kyckling med örtsmör och fetaostkräm

En helstekt kyckling hör inte kanske till vanligheterna numera. Vi är bortskämda med filéer av allt vi äter och glömmer ibland bort hur gott det kan vara med variationen och saftigheten hor en hel kyckling. Kan upplevas lite svårare att hålla koll på temperaturen med skaffa en bra termometer så skall det inte vara några problem.

Servera med rostade grönsaker och rotfrukter och ett fruktigt vin som räcker till många. Varför inte något från norra Italien.

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en bib med casalforte vin
Rött vin Casalforte Collezione Campistorti 2021 259 SEK 300 cl
Kategori
Kött Kyckling
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 stor citron skalet av hela och saften från halva citronen
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 100 g rumsvarmt smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 hel kyckling
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 vitlök
  • kvistar färsk rosmarin
  • 1 fetaost
  • 2 dl creme fraice
  • olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200C
  2. I en skål lägg rumstempererat smör, riven vitlök, rivet citronskal (bara det gula), finhackad rosmarinen och pressad saft från en halv citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Peta in smöret under skinnet på kycklingen. Det är lite pilligt men dra med fingret under skinnet så det skapas en ficka så går det lättare. Avsluta med att gnida in hela kycklingen med det sista av smörtet och dra på lite extra salt och svartpeppar.
  4. Lägg kycklingen i en form tillsammans med rosmarinkvistar och en halverad vitlök.
  5. Rosta på 200C i 15 min och sänk därefter till 175C. Ös kycklingen med jämna mellanrum och kör den till 82C vid lårbenet, ca 1h.
  6. Smula fetaost och blanda med creme fraice och smaka av med lite olivolja, salt och citronzest.
  7. Servera med rostade eller grillade grönsaker eller rotfrukter.

Kommentarer