Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti

rutig duk med pasta och köttbullare lady och lufsen mat

Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti

I hjärtat av det italienska köket finns denna enkla men älskade rätt som har förmågan att väcka kärlekens flamma - köttbullar och spaghetti. Denna kombination av handrullade köttbullar och spaghetti serverade i en smakrik tomatsås bjuder in till både värme och närhet.

Det är något magiskt med hur dessa två komponenter smälter samman på tallriken och skapar en symfoni av smaker och texturer. De saftiga köttbullarna, kärleksfullt kryddade och varsamt tillagade, möter de släta, långa spaghetti-strängarna som fångar upp den rika tomatsåsen. Varje tugga är en dans mellan det hjärtliga och det förföriska, en upplevelse av balans och harmoni.

Men det är inte bara smaken som gör denna rätt så speciell. Det är också den symboliska betydelsen som den bär med sig. När två delar en tallrik med köttbullar och spaghetti, delar de inte bara en måltid - de delar ögonblick av närhet och samhörighet. Det är en tid för att skapa minnen och för att dela historier.

Så när ljusen är tända och musiken spelar svagt i bakgrunden, ta dig tid att njuta av den romantik som serveras på tallriken framför dig. För i köttbullar och spaghetti finns mer än bara mat - där finns kärlekens språk som uttrycks genom varje gaffel och varje slurk. Det är en rätt som inte bara fyller magen utan också hjärtat, och som påminner oss om den enkla glädjen av att vara tillsammans.

Tillagningstid

45 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 min
Antal
4 portioner
Betyg (3 röster)
4.5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött Pasta
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Alla hjärtans dag Höstmat Vintermat

Ingredienser

    Köttbullar 16-18 st

  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 500 g nötfärs
  • 1/2 lök, finhackad
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • Tomatsås

  • 1/2 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • ½ dl tomatpuré
  • 2 burkar finkrossade tomater
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • Till servering

  • 400 g spaghetti
  • riven Parmigiano Reggiano
  • färsk basilika

Tillagning

  1. Börja med köttbullarna. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, låt svalla i några minuter. Blanda resten av ingredienserna till köttbullarna. Rulla till bollar och stek runt om i en panna med olivolja. Lägg åt sidan.
  2. Gör tomatsåsen. Hetta upp olivolja i en kastrull och lägg i finhackad lök och vitlök. Tillsätt chiliflakes och tomatpuré. Fräs hastigt och häll i finkrossade tomater, salt, socker, rosmarin och svartpeppar. Låt puttra i någon minut. Lägg i köttbullarna i såsen och låt sjuda under lock i ca 10 min. Toppa med riven parmesan och hackad basilika. Servera ihop med kokt spaghetti.

Kommentarer