Ingredienser
- 500 g vitkål
- 500 g blandköttfärs
- 1.5 dl vispgrädde
- 1.5 msk ljus sirap
- 2 msk kalvfond - buljong
- 2 msk vatten
- 1 st gul lök
- 1 msk kinesisk soja
- 0.5 tsk salt
- 0.5 krm kryddpeppar
- 1 krm vitpeppar
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 1.5 dl vispgrädde
- 0.5 dl mellanmjölk
- 1-1,5 msk kalvfondsbuljong
- 1 msk japansk soja
- 2 dl steksky
- 1 dl rårörda lingon
- potatis
Gräddsås
Till servering
Tillagning
- Dela vitkålen på hälften och ta bort roten. Strimla vitkålen i mindre bitar och. Gör detsamma med löken. Smält lite smör i en stekpanna och stek lite i taget av vitkålen och löken, tills det mjuknat. Ringla över lite sirap. Smaka av med salt och peppar. Häll över kålen och löken i en skål och tillsätt 2dl vatten i stekpannan och ”stek ur” pannan från alla goda smaker. Häll vätskan i en skål och spara till såsen.
- Blanda ihop färs med grädde, fond, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.
- Varva färssmeten med kålblandningen i en ugnsfast form, avsluta med kål längst upp. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
- Smält smöret i en kastrull, rör ihop smör och vetemjöl ordentligt med en visp. Häll i grädde, mjölk och stekskyn från pannan. Låt koka upp.
- Vispa ned kalvfond, soja, salt och svartpeppar, låt sjuda några minuter.
- Servera kålpuddingen med gräddsås rårörda lingon och kokt potatis.
Kommentarer