Kålpudding med gräddskysås och lingon

kålpudding på en tallrik med ett kallt glas öl

Kålpudding med gräddskysås och lingon

Kålpuddingen är en av de riktiga klassikerna i vårt svenska och nordiska kök. Den mjuka kålen och köttfärs med tydlig pepparton. Skall absolut serveras med skysås och lingon om ni frågar oss. Om du skall addera något - varför inte några potatisar och pressgurka till?

Vad skall man dricka till denna rätt? En öl såklart! Eller ett glas mjukt rött vin.

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg (5 röster)
4.5
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska öl med imma på
Lager Bayreuther Hell 23,90 SEK 50 cl
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

  • 500 g vitkål
  • 500 g blandköttfärs
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 msk ljus sirap
  • 2 msk kalvfond - buljong
  • 2 msk vatten
  • 1 st gul lök
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm kryddpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • Gräddsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mellanmjölk
  • 1-1,5 msk kalvfondsbuljong
  • 1 msk japansk soja
  • 2 dl steksky
  • Till servering

  • 1 dl rårörda lingon
  • potatis

Tillagning

  1. Dela vitkålen på hälften och ta bort roten. Strimla vitkålen i mindre bitar och. Gör detsamma med löken. Smält lite smör i en stekpanna och stek lite i taget av vitkålen och löken, tills det mjuknat. Ringla över lite sirap. Smaka av med salt och peppar. Häll över kålen och löken i en skål och tillsätt 2dl vatten i stekpannan och ”stek ur” pannan från alla goda smaker. Häll vätskan i en skål och spara till såsen.
  2. Blanda ihop färs med grädde, fond, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke, till en lös smet.
  3. Varva färssmeten med kålblandningen i en ugnsfast form, avsluta med kål längst upp. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
  4. Smält smöret i en kastrull, rör ihop smör och vetemjöl ordentligt med en visp. Häll i grädde, mjölk och stekskyn från pannan. Låt koka upp.
  5. Vispa ned kalvfond, soja, salt och svartpeppar, låt sjuda några minuter.
  6. Servera kålpuddingen med gräddsås rårörda lingon och kokt potatis.

Kommentarer