Ingredienser
- 1 kg mjölig potatis
- vatten att koka potatisen i
- salt
- 1 stort ägg
- 2 1/2 - 3 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 150 g rimmat fläsk
- 1 gul eller röd lök
- 1 krm vitpeppar
- 1/2 tsk stött eller malen kryddpeppar
Fyllning
Tillagning
- Koka skalad potatis i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen tills den är helt kall. Ställ gärna in i kyl någon timma.
- Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn fläsket i en panna. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund. Krydda med peppar och låt fyllningen kallna.
- Riv potatisen på grova sidan på rivjärnet. Blanda den rivna potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma degen till en rulle och skär den i ca 12 bitar (för 4 port).
- Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en knapp matsked av fyllningen. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar. Koka upp vatten och salt.
- Lägg i några kroppkakor i taget ner i sjudande vatten (lätt saltat) och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp.
- Servera med rårörda lingon, lite brynt smör och eventuellt lite grädde om man känner för det.
Kommentarer