Klassiska kroppkakor

gotländska kroppkakor på tallrik med lingonsylt

Klassiska kroppkakor

Kroppkakor - denna småländska tradition (finns även på Gotland - vi vet) har idag smugit sig in även på en del finkrogar. Och denna deg vi gör här är enbart på kokt potatis och hemfaller då egentligen på Gotland. Och vandrar vi mer norrut så har vi en mycket liknande rätt i Pitepalten. Tillsammans med lingon och brynt smör är det en oslagbar kombination i svensk husmanskost.

Vad serverar vi för vin till denna svenska rätt då? Jo, ett lätt och elegant rödvin med markerad friskhet. Till exempel en ung bourgogne. Passar kalas tillsammans med lingonen och den lite "stabbiga" konsistensen på rätten. Men gött är det.

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg (2 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Vintermat

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • vatten att koka potatisen i
  • salt
  • 1 stort ägg
  • 2 1/2 - 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Fyllning

  • 150 g rimmat fläsk
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 tsk stött eller malen kryddpeppar

Tillagning

  1. Koka skalad potatis i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen tills den är helt kall. Ställ gärna in i kyl någon timma.
  2. Skär fläsket till fyllningen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Bryn fläsket i en panna. Lägg i löken och låt alltsammans fräsa en stund. Krydda med peppar och låt fyllningen kallna.
  3. Riv potatisen på grova sidan på rivjärnet. Blanda den rivna potatisen med lätt uppvispat ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma degen till en rulle och skär den i ca 12 bitar (för 4 port).
  4. Gör en fördjupning i varje bit och lägg i en knapp matsked av fyllningen. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar. Koka upp vatten och salt.
  5. Lägg i några kroppkakor i taget ner i sjudande vatten (lätt saltat) och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp.
  6. Servera med rårörda lingon, lite brynt smör och eventuellt lite grädde om man känner för det.

Kommentarer