Ingredienser
- 4 kotlettracks
- 250 g svamp
- 3 dl grädde
- 1 gul lök, hackad
- 1 msk kalvfond
- 1 msk soja
- 2 tsk torkad timjan
- smör och olja till stekning
- salt & peppar
- 12 fasta potatisar
- 50 g smör
- 1-2 msk ströbröd
salt & peppar
Kotlettracks med svampsås
Hasselbackspotatis
Tillagning
- Låt köttet bli rumstempererat.
- Torka av det med en bit papper och salta och peppra.
- Hetta upp en panna (eller två pannor om det behövs) med olja och en klick smör.
- När smöret tystnat, lägg i köttet och ge det en fin stekyta på båda sidorna.
- Stek några minuter och ös köttet då och då med det stekfett som finns i pannan. Lägg över köttet på en tallrik och låt vila.
- Använd samma panna och lägg i svampen. Låt den svettas några minuter på låg värme. Höj värmen och lägg i en klick smör, lök och timjan. Stek några minuter under omrörning.
- Späd med grädde, fond och smaka av med soja, salt & peppar.
- Lägg tillbaka köttet och låt det puttra med några minuter.
- Servera kotletten med hasselbackspotatis och svampsås.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala eller borsta potatisen.
- Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
- Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en form.
- Krydda med salt och peppar.
- Hyvla över smör med en osthyvel.
- Strö på ströbröd.
- Ställ in i mitten av ugnen 50–60 minuter tills potatisarna är mjuka, krispiga på ytan och gyllenbruna.
- Ös då och då med smöret.
Kommentarer