Kotlettracks med svampsås & hasselbackspotatis

lammracks öl på bord

Kotlettracks med svampsås & hasselbackspotatis

Fläskkotlettracks med svål från svensk rapsgris uppvuxen i Västergötland. Låter det inte underbart? Om ni inte bor i Västergötland kan ni säkert hitta en lokalproducerad köttleverantör som har goda racks!

Så många komponenter som bidrar till den goda smaken. Grisar som levt ett gott liv och äter foder på svensk raps, samt att både svål och ben får vara med - en mycket fin styckningsdetalj med god smak och hög fetthalt.

Vad servera till detta? En kall öl såklart!

Tillagningstid

1 h

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 h
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

    Kotlettracks med svampsås

  • 4 kotlettracks

  • 250 g svamp

  • 3 dl grädde

  • 1 gul lök, hackad

  • 1 msk kalvfond

  • 1 msk soja

  • 2 tsk torkad timjan

  • smör och olja till stekning

  • salt & peppar
  • Hasselbackspotatis


  • 12 fasta potatisar
  • 50 g smör
  • 1-2 msk ströbröd
salt & peppar

Tillagning

    Kotlettracks med svampsås

    1. Låt köttet bli rumstempererat.
    2. Torka av det med en bit papper och salta och peppra.

    3. Hetta upp en panna (eller två pannor om det behövs) med olja och en klick smör. 

    4. När smöret tystnat, lägg i köttet och ge det en fin stekyta på båda sidorna. 

    5. Stek några minuter och ös köttet då och då med det stekfett som finns i pannan. Lägg över köttet på en tallrik och låt vila. 

    6. Använd samma panna och lägg i svampen. Låt den svettas några minuter på låg värme.
Höj värmen och lägg i en klick smör, lök och timjan. Stek några minuter under omrörning.
    7. Späd med grädde, fond och smaka av med soja, salt & peppar. 

    8. Lägg tillbaka köttet och låt det puttra med några minuter. 

    9. Servera kotletten med hasselbackspotatis och svampsås.

    Hasselbackspotatis
12 fasta potatisar

    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Skala eller borsta potatisen.

    3. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
    4. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en form. 

    5. Krydda med salt och peppar. 

    6. Hyvla över smör med en osthyvel. 

    7. Strö på ströbröd.
    8. Ställ in i mitten av ugnen 50–60 minuter tills potatisarna är mjuka, krispiga på ytan och gyllenbruna.
    9. Ös då och då med smöret. 

Kommentarer