Köttbullar med ingefära och pepparrotssenap

Köttbullar med ingefära och pepparrotssenap

köttbullar som ligger i ett fat omgiven av papper, ett glas vitt och en liggande vinflaska bredvid

Köttbullar med ingefära och pepparrotssenap

Smakrika och underbart goda är dessa köttbullar som smaksätts med ingefära och pepparrotssenap. Varför så jättegoda? Helt enkelt långsamhet i stekpannan, det ska tid och på låg temperatur. Det är då som ingefäran och lökens smaker kommer att vävas samman och när löken är riktigt mjuk, tillsätts socker och löken karamelliseras under omrörning. Förutom sötma från både löken och socker så bjuds det på kryddhetta och vilket vin väljer vi då? Klockren "kombo" är ett halvtorrt vin gärna gjort på druvan pinot blanc eller pinot gris. För dig som vill ha ett rött vin, välj då ett fruktigt vin med mjuka tanniner och vi undviker att förstärka mötet med kryddhettan i munhålan. Smaklig måltid!

Tipset
När man skall skala färsk ingefära gör man det lättast genom att skrapa bort skalet med en sked.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
6 portioner
Betyg (3 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

    Köttbullar

  • 1 gul lök finhackad
  • 100 g smör
  • 4 msk riven ingefära
  • 3 tsk brunt socker
  • 1 kg fläskfärs
  • 2 ägg
  • 2 msk Skånsk senap
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl grädde
  • 1 msk rapsolja
  • Pepparrots senap

  • 2 msk Grovkornig fransk senap
  • 1 msk Västerviks senap
  • 1 msk skalad och finriven pepparrot.

Tillagning

    Köttbullar

    1. Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och fräs löken i 1/3 av smöret. Rör i pannan då och då så att inte löken tar färg, rör ner ingefäran. Låt gå tills löken är mjuk, tillsätt socker och karamellisera under omrörning. Lyft av annan och låt svalna.
    2. Skala och riv ingefära.
    3. Blanda färsen med ägg, senap, lökfräs, kryddor, ströbröd och grädde.
    4. Provstek en köttbulle och smaka av om det behövs mer kryddor.
    5. Rulla köttbullar
    6. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, lägg i smör och stek köttbullarna, dra ner temperaturen när köttbullarna fått färg och stek tills köttbullarna är klara.

    Pepparrots senap

    1. Blanda ihop ingredienserna i en skål och låt dra en stund.