Lammfilé med potatissallad och getostkräm

lammfilé på ett bord med tallrik och bestick

Lammfilé med potatissallad och getostkräm

Lammfilé med getost. En gyllene kombination i smakriket. Det är något med de lantliga smakerna i denna rätt som gör att det fungerar så väl med ett lite moget rödvin till. Vi serverar getosten som en kräm så att den blir enklare att äta och fördela genom måltiden och en somrig och härligt potatissallad till.

Till lammfilé passar det utmärkt med ett smakrikt rödvin och gärna med lite mognad i aromerna. En Ripasso från norra Italien är just ett sådant vin. Genom processen det genomgår får vinet en "snabbmognad" och samtidigt behåller sin fruktighet.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

120

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
120
Antal
4 portioner
Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

  • 4 st lammytterfiléer
  • färskpotatis till 4 personer
  • 1 knippe sparris
  • 1 pkt haricots verts
  • 6 rädisor
  • ½ röd lök
  • 2 st salladslök
  • 7 cm purjolök
  • 1 msk grovkornig dijon
  • 1 msk vanlig dijon
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 6 msk olivolja
  • 1 bit chevré ost
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl Smetana
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatisen mjuk, häll av och låt svalna.
  2. Blanda getosten med creme fraiche och smetana. Smaka upp med lite olivolja, salt och peppar.
  3. Skär av den yttersta delen vid roten på sparrisen. Stek sparrisen i smör på hög värme så den får lite färg men fortfarande är krispig. Lägg på hushållspapper och dela på mitten. Spara till senare.
  4. Blanda grovkornig och vanlig dijon i en skål, tillsätt vinäger och olivolja och rör tills den går ihop likt en majonnäs. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Skär potatisen i mindre bitar och lägg i en skål. Tillsätt skivad rödlök, salladslök, purjolök och de nedre delen av den delade stekta sparrisen (som du kan skära ner ytterliga i lite mindre bitar). Blanda i senapskrämen och rör runt. Smaka av med salt och peppar och låt stå till servering i rumstemperatur.
  6. Salta och peppra köttet och stek i smör och lite olja på hög värme. Ca 1,5 min på varje sida till innertemp på ca 55C. Låt vila 10 min så kommer den upp i 57-58C.
  7. I samma panna som du stekte köttet i lägger du i haricots verts och steker i någon minut tills de fått fin färg. Mot slutet lägger du i sparristopparna så de blir varma också.
  8. Lägg allt på tallrik och hugg in.

Kommentarer