Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Ett smakrikt och elegant vin är valet till denna lyxiga maträtt. Smaklig måltid!

Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med resultatet. Du lär dig helt enkelt allra bästa genom att prova dig fram och utmana dig själv istället för att följa färdiga mallar. 

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Påskmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • lammfilé
  • spetskål
  • schalottenlök
  • timjan
  • köttbuljong
  • rödvin
  • tomatpuré
  • majonnäs
  • tryffelmanchego
  • hasselnöt
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Skär rikligt med schalottenlök i mindre bitar och låt dessa svetta med en klick smör i en kastrull i några minuter. Addera en klick tomatpuré, rödvin, några svartpepparkorn, en timjankvist och reducera tills hälften av vätskan återstår. Addera köttbuljong och reducera ytterligare tills hälften återstår. Sila av såsen och fortsätt att reducera till dess att du är nöjd med smaken. Rör ner en klick smör och smaka av med salt.
  2. Skär spetskålen i klyftor och lägg dessa i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och rosta i ugnen på 170°C i 1 timme. Låt spetskålen stå kvar i ugnen på 50°C till servering.
  3. Blanda naturell majonnäs med riven tryffelmanchego och svartpeppar. Smaka av med salt och en skvätt vinäger.
  4. Putsa lammfilén fri från hinnor, salta och stek på hög värme i smör och olja tills innertemperatur nått 55°C.
  5. Lägg spetskålen på en tallrik och addera majonnäsen mellan lamellerna (bladen) på kålen. Toppa med riven tryffelmanchego och hackade hasselnötter. Lägg på lammet och såsen och maten är serverad.
  6. Underbara smaker där lammet verkligen kommer till sin rätt tillsammans med spetskålen.