Lammrostbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Lammrosbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Lammrostbiff Provencale med örtsmör, råstekt potatis och råstekta haricot verts

Det smakrika köttet från lamm passar så fantastiskt bra tillsammans med smakrika och mjuka viner från Rioja. Här en klassisk maträtt med råstekt potatis och örtsmör. Har du inte provat att steka haricot-verten i smör i panna några minuter? Gör det, för haricot-verten behåller både smak och krispighet så mycket mera än den kokta. Tips: kom ihåg att värma tallrikarna i ugnen, det hjälper till att smälta örtsmöret. Hoppas det smakar.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

1 timma

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
4 portioner
Betyg (24 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Nyårsmat Påskmat Vintermat

Ingredienser

  • 1 st lammrostbiff - ca 600 g
  • 8-12 st fasta potatisar
  • 100 g smör
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron
  • några drag med svartpepparkvarnen
  • 1 påse haricot verts
  • salt

Tillagning

  1. Putsa köttet från hinnor, salta och peppra runt om. Stek köttet i smör och olja tills fin färg. Lägg på en plåt eller i ugnsform och kör i ugnen på 150-170 grader till 58-60 grader i innertemperatur.
  2. Skiva potatisen tunt och skölj i kallt vatten så stärkelsen försvinner. Torka av i handduk tills helt torr. Stek i samma panna som köttet och addera en klick extra smör. Stek på medeltemp tills fin färg och mjuka. Salta.
  3. Blanda rumstempererat smör med riven vitlök, hackade örter och lite citronzest. Smaka av med salt.
  4. Skär av ändarna på haricot-verten och stek i smör i panna några minuter. Smaka av med salt och dra åt sidan. Se till att de får färg men fortfarande har lite spänst och tuggmotstånd kvar.