Melanzane alla parmigiana & italiensk salume

mat korv på bord

Melanzane alla parmigiana & italiensk salume

Alla tycks älska italiensk plockmat. Men man kanske inte tänker på att det kan vara lite trixigt att kombinera charkprodukter med vin. Charkuterier som salami och lufttorkad skinka innehåller hög halt av umami. Och ju högre halt av umami en råvara har, desto större är risken att vinet kan reagera negativt. Det gäller främst röda viner som har mycket tanniner och tydlig strävhet. Umamin förstärker helt enkelt tanninerna och vinet upplevs mindre fruktigt, mer strävt och får en metallisk biton. Men effekten mellan umami och vin kan mildras med hjälp av salt, fett och gärna mat med krämig textur. Och eftersom charkprodukter innehåller just salt och fett, så mildras umami–effekten i mötet med vinet.

Lagom till helgen bjuder Caroline i Köket på det här trevliga smakmötet mellan italiensk plockmat, en krämig auberginegratäng och Casalforte Corvina Veronese.

Carolines blogg hittar ni här.

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
5
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Aperitivo Snacks / tilltugg
Tillfälle
Brunch Sommarmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • ca 1 kg aubergine
  • salt
  • 2 stora ägg
  • vetemjöl
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g
  • nymald peppar
  • 3 mozzarellaostar
  • 4 dl riven parmesanost
  • Till servering

  • blandade italienska charkuterier
  • valfri antipasto, te x marinerade oliver & kronärtskockor
  • crostini

Tillagning

  1. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över lite salt. Låt dra cirka 45 minuter. Torka av aubergineskivorna.
  2. Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik. Vänd aubergineskivorna, först i ägget och därefter i mjölet.
  3. Stek auberginen på båda sidor i rikligt med olivolja. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken sakta i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlök och chili fräsa med en stund på slutet.
  5. Tillsätt tomaterna. Koka såsen sakta under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Dela mozzarellan i mindre bitar.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, och parmesanost i en smord ugnsfast form. Avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och parmesanost.
  8. Gratinera i mitten av ugnen cirka 25 minuter.

Kommentarer

Hej Caroline. Tänker laga gratängen men undrar över mozzarellan. 3 st kan ju vara hur stora eller små som helst så en ungefärlig vikt är jag jättetacksam om du kan skriva ut.

Hej! De flesta mozzarella är 125 gr. Det blir nog lagom och gott. /