Nachos extra allt med Johanna Westman

Johanna Westman guidar oss att göra de smaskigaste nachos'en du smakat! En öl och en shot tequila till så är det bata att bjuda hem kompisarna.

Maträtten nachos härstammar från Mexiko. Den tros ha uppstått på 1940-talet i staden Piedras Negras, Coahuila, som ligger nära den mexikanska gränsen till Texas. Enligt en populär berättelse skapades nachos av Ignacio "Nacho" Anaya, en restaurangkock. En dag när restaurangen hade stängt och en grupp amerikanska soldater besökte den, improviserade Anaya med det han hade till hands – tortillachips och ost. Han gratinerade chipsen med ost och jalapeños och skapade därmed den enkla, men läckra, maträtten som senare kom att kallas nachos. Namnet "nachos" är en förkortning av Ignacios smeknamn, Nacho. Maträtten spreds sedan över gränsen och har blivit en populär del av det internationella köket.

Tillagningstid

30

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Snacks / tilltugg

Ingredienser

  • 1 stor påse nachos
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 500 g nötfärs
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 msk tacokrydda
  • ½ dl vatten
  • 5 dl riven ost
  • 1 burk svarta bönor (400 g)
  • Ca ½ dl picklade jalapenos – se recept
  • Topping

  • 1 stor tomat, urkärnad och tärnad
  • 1 avokado, skuren i tärningar
  • 2 salladslökar, finhhackade
  • 1 kruka koriander
  • 2 dl creme fraiche

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 g.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek den hackade löken tills den är genomskinlig, tillsätt färs och stek i ytterligare 5 – 6 minuter eller tills köttet är genomstekt. Tillsätt riven vitlök och tacokrydda. Stek i ytterligare 5 minuter eller tills köttet fått färg. Häll på lite vatten och rör om. Smaka av med salt och kryddor och ställ åt sidan.
  3. Lägg hälften av tacochipsen på en plåt med bakplåtspapper. Fördela hälften av köttet, hälften av osten, hälften av bönorna och hälften av jalapenos. Lägg på ett lager till och toppa med osten.
  4. Sätt in plåten i ugnen i cirka 15 minuter eller tills osten smält ordentligt.
  5. Sprinka över tomat, avokado, salladslök och koriander. Klicka eller spritsa över creme fraiche och servera med detsamma.

Kommentarer