Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Helsteka lammracks i ugn blir så gott, det blir mört, saftigt och smakrikt. Det är ju egenligen lammkotletter i ett köttstycke och lammracks är verkligen en lyckad styckningsdetalj. Perfekt vid större sällskap, enkel att hantera och lättsam servering. Lamm har sin bästa säsong på hösten och passar därför fint ihop med nyskördade grönsaker och rotfrukter. Det här receptet kan du använda som grundrecept för ugnsstekning av lammracks. Paprikasåsen kan tillagas i förväg och så användbar till många andra maträtter som tillbehör. I glasen häller vi ett rött vin med stor fyllighet och smakrikedom. Smaklig spis!

Tipset:
Marinera gärna köttet dagen innan och förvara i kyl. Då kommer köttet ta åt sig mer smak av marinaden.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

60 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
60 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

    Lamm

  • 5 vitlöksklyftor
  • 10 timjan- och rosmarinstjälkar
  • 1 citron zestad (endast det gula)
  • ½ dl olivolja
  • 1,2 kg lammracks
  • 50 g smör
  • salt och peppar
  • Paprikasås

  • 2 röda paprikor skurna i bitar
  • 1 rödlök halverad och isärplockad
  • 5 vitlöksklyftor med skal
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 dl plockad bladpersilja
  • 1 dl grädde
  • salt och peppar
  • Potatis

  • 750 g delikatesspotatis med skal
  • 2 msk olivolja
  • 10 skurna dillvippor
  • ½ citron zestad (endast det gula)
  • flingsalt och peppar

Tillagning

  1. Värm ugnen på övervärme (med varmluft om möjligt) 175 grader.
  2. Mortla vitlök, timjan, rosmarin, citron zest och blanda upp med oljan. Gnid in marinaden på köttet och lägg i en plastpåse i rumstemperatur.
  3. Lägg paprika, rödlök och vitlöksklyftor på en ugnsplåt och ställ in överst i ugnen ca 10 minuter eller tills paprikorna börjar bli svartprickiga. Ta ut plåten och låt svalna.
  4. Lägg upp potatis i en ugnsform, vänd runt dem i olivoljan och ställ in i ugnen ca 35 minuter, känn efter med en sticka att potatisen är klar. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie.
  5. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
  6. Hetta upp en stekpanna till hög temperatur, klicka i smöret och låt det tystna. Bryn alla ytor på lammracken, lyft över på en ugnsform, häll över smöret och ställ in i ugnen med en stektermometer. Låt köttet gå till den temperatur du önskar. 58 grader medium rare. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter innan servering.
  7. Under tiden. Pilla loss skalet från paprikorna och vitlöken och lägg i en kastrull. Mixa paprika, vitlök, rödlök, persilja och tomatkross med en stavmixer, koka upp, häll i grädde och smaka av med salt och peppar.
  8. Vänd ner dill och citronzest tillsammans med potatisen, salta och peppra efter smak.