Ingredienser
- 5 vitlöksklyftor
- 10 timjan- och rosmarinstjälkar
- 1 citron zestad (endast det gula)
- ½ dl olivolja
- 1,2 kg lammracks
- 50 g smör
- salt och peppar
- 2 röda paprikor skurna i bitar
- 1 rödlök halverad och isärplockad
- 5 vitlöksklyftor med skal
- 1 burk krossad tomat
- 1 dl plockad bladpersilja
- 1 dl grädde
- salt och peppar
- 750 g delikatesspotatis med skal
- 2 msk olivolja
- 10 skurna dillvippor
- ½ citron zestad (endast det gula)
- flingsalt och peppar
Lamm
Paprikasås
Potatis
Tillagning
- Värm ugnen på övervärme (med varmluft om möjligt) 175 grader.
- Mortla vitlök, timjan, rosmarin, citron zest och blanda upp med oljan. Gnid in marinaden på köttet och lägg i en plastpåse i rumstemperatur.
- Lägg paprika, rödlök och vitlöksklyftor på en ugnsplåt och ställ in överst i ugnen ca 10 minuter eller tills paprikorna börjar bli svartprickiga. Ta ut plåten och låt svalna.
- Lägg upp potatis i en ugnsform, vänd runt dem i olivoljan och ställ in i ugnen ca 35 minuter, känn efter med en sticka att potatisen är klar. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie.
- Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
- Hetta upp en stekpanna till hög temperatur, klicka i smöret och låt det tystna. Bryn alla ytor på lammracken, lyft över på en ugnsform, häll över smöret och ställ in i ugnen med en stektermometer. Låt köttet gå till den temperatur du önskar. 58 grader medium rare. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter innan servering.
- Under tiden. Pilla loss skalet från paprikorna och vitlöken och lägg i en kastrull. Mixa paprika, vitlök, rödlök, persilja och tomatkross med en stavmixer, koka upp, häll i grädde och smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner dill och citronzest tillsammans med potatisen, salta och peppra efter smak.