Ingredienser
- 1 lammstek med ben, ca 2–2 1/2 kg
- 3 vitlöksklyftor
- salt
- 1 ½ tsk hela pepparkorn
- 3 msk hackad rosmarin
- 1 dl hackade soltorkade tomater
- 2 msk olja från tomaterna
- 2 dl grovriven parmesanost
- olivolja
- nymald peppar
- 1 kg små delikatesspotatisar
- 3 hela vitlökar
- ca 400 g små röda eller gula steklökar
- 2 dl repade rosmarinblad
- ½ flaska rödvin, gärna Ripasso
- ½ dl crèma di balsamico
- salt
- nymald peppar
- 50 g smör
- 3 dl finriven parmesanost
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1 msk finhackad färsk rosmarin
- 4 msk hackad soltorkad tomat
- salt
- nymald peppar
Potatis
Kall parmesansås (ca 4 dl)
Tillagning
- Stöt vitlök med lite salt, pepparkorn och rosmarin till en massa i en mortel. Blanda ner tomater och parmesanost.
- Sätt ugnen på 225 grader. Gör snitt i lammsteken med en spetsig kniv, och tvinga upp hålen med lillfingret. Pressa in fyllningen i hålen, så djupt in som möjligt.
- Gnid in lammsteken, runt om, med olivolja, salt och peppar. Lägg den i en stor ugnsfast form eller långpanna som smorts med olivolja.
- Stick in en termometer i den tjockaste delen av steken, utan att termometerröret stöter mot benet.
- Stek köttet i mitten av ugnen 15–20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Ta ut formen och lägg hela potatisar, halverade vitlökar, skalade lökar, rosmarin, vin och balsamico runt köttet. Krydda med salt och peppar.
- Fortsätt steka tills termometern visar 58 grader. Vänd runt potatisen ett par gånger under stektiden.
- Ta ut steken, täck den med aluminiumfolie och låt vila under tiden potatisen steks klart, cirka 15 minuter.
- Höj ugnsvärmen till 250 grader. Klicka smöret över potatisen. Stek i övre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och har fin färg, cirka 15 minuter. Rör om och krydda med salt.
- Skär steken i tunna skivor och servera tillsammans med rödvinspotatisen och parmesansåsen.
- Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt gärna smakerna mogna i kylen, men ta fram såsen en stund före servering.