Parmesanspäckad lammstek med rostad rödvinspotatis

färdig lammstek

Parmesanspäckad lammstek med rostad rödvinspotatis

Till lammstek med örter, långtidsbakad vitlök och rostad rödvinspotatis är den klockrena kombinationen att servera samma fruktiga och koncentrerade ripassovin som i maträtten. En klassisk grundregel, samma vin i glaset som i maträtten. Lammsteken tillagas på ett traditionellt sätt: för att ta vara på all god smak från lammsteken låter vi potatisen steka med i samma form, tillsammans med lök, vitlök och ripassovin. Ripasso och Governo har samma tillverkningsmetod, en andra jäsning, Ripasso kommer från Valpolicella och Governo från Toscana. Buon Appetito!

Receptet är från Caroline i Köket

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

ca 3 timmar

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
ca 3 timmar
Antal
6 portioner
Betyg (10 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Påskmat Vårmat

Ingredienser

  • 1 lammstek med ben, ca 2–2 1/2 kg
  • 3 vitlöksklyftor
  • salt
  • 1 ½ tsk hela pepparkorn
  • 3 msk hackad rosmarin
  • 1 dl hackade soltorkade tomater
  • 2 msk olja från tomaterna
  • 2 dl grovriven parmesanost
  • olivolja
  • nymald peppar
  • Potatis

  • 1 kg små delikatesspotatisar
  • 3 hela vitlökar
  • ca 400 g små röda eller gula steklökar
  • 2 dl repade rosmarinblad
  • ½ flaska rödvin, gärna Ripasso
  • ½ dl crèma di balsamico
  • salt
  • nymald peppar
  • 50 g smör
  • Kall parmesansås (ca 4 dl)

  • 3 dl finriven parmesanost
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 4 msk hackad soltorkad tomat
  • salt
  • nymald peppar

Tillagning

    Kött & rostad potatis

    1. Stöt vitlök med lite salt, pepparkorn och rosmarin till en massa i en mortel. Blanda ner tomater och parmesanost.
    2. Sätt ugnen på 225 grader. Gör snitt i lammsteken med en spetsig kniv, och tvinga upp hålen med lillfingret. Pressa in fyllningen i hålen, så djupt in som möjligt.
    3. Gnid in lammsteken, runt om, med olivolja, salt och peppar. Lägg den i en stor ugnsfast form eller långpanna som smorts med olivolja.
    4. Stick in en termometer i den tjockaste delen av steken, utan att termometerröret stöter mot benet.
    5. Stek köttet i mitten av ugnen 15–20 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
    6. Ta ut formen och lägg hela potatisar, halverade vitlökar, skalade lökar, rosmarin, vin och balsamico runt köttet. Krydda med salt och peppar.
    7. Fortsätt steka tills termometern visar 58 grader. Vänd runt potatisen ett par gånger under stektiden.
    8. Ta ut steken, täck den med aluminiumfolie och låt vila under tiden potatisen steks klart, cirka 15 minuter.
    9. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Klicka smöret över potatisen. Stek i övre delen av ugnen tills potatisen är mjuk och har fin färg, cirka 15 minuter. Rör om och krydda med salt.
    10. Skär steken i tunna skivor och servera tillsammans med rödvinspotatisen och parmesansåsen.

    Kall parmesansås

    1. Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt gärna smakerna mogna i kylen, men ta fram såsen en stund före servering.