Råbiff med örtolja, parmesan och picklad shalottenlök

en råbiff på tallrik och en träbricka

Råbiff med örtolja, parmesan och picklad shalottenlök

Att göra en råbiff hemma är varken svårt eller krångligt. Och skär du det själv får det en härligt textur (som man säger på kocksvenska). Om du bor nära charken/slaktaren kan såklart be dem mala det till dig. Här serverar vi den med en smakrik örtolja som du mixar fram. Strålande gott inte bara på en råbiff och något du kan spara i kylen till kommande rätter.

Till serverar vi såklart ett kraftigt rödvin. Varför inte klämma i med en Barolo?

Och vad kan passa bättre än midnattsvinet Luna di Mezzanotte Barbera?

Tillagningstid

45

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Förrätt Huvudrätt

Ingredienser

  • 400 gr lövbiff (innanlår)
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 dl fint riven parmesan
  • 4 st scharlottenlök
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka basilika
  • 1 påse ruccola
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 4 st äggulor
  • 1 liten baguette

Tillagning

  1. Skär baguetten 0,5cm skivor. Lägg på plåt och ringla över olja. Rosta i ugnen på 200C tills de fått fin färg och är krispiga. Låt torka på hushållspapper.
  2. Mixa basilikan och några strån ruccola med oljan tills oljan blir tät och lite varm, på detta sätt får du en tät och fin olja. Smaka upp med salt och låt stå i rumstemperatur till servering.
  3. Blanda ättika, socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Addera fint hackad schalottenlök (3st) och låt stå i minst 1h, gärna längre.
  4. Hacka en schalottenlök, gräslök och sellerin superfint och lägg i en skål.
  5. Skär köttet i först på längden och sen på tvärs så du får superfint skuret kött. Lägg i skålen och blanda med löken, sellerin och gräslöken. Precis innan servering adderar du riven parmesan, en skvätt olivolja, en skvätt örtolja och smakar upp med flingsalt och svartpeppar.
  6. Toppa med lite picklad lök, lite mer örtolja, mer parmesan och en äggula.

Kommentarer