Rödbetsrisotto med fylld flankstek

tallrik med risotto och flankstek

Rödbetsrisotto med fylld flankstek

Ännu ett strålande recept från Linnéas Skafferi

”Till min rödbetsrisotto har jag gjort en flankstek, fylld med champinjoner, rosmarin och parmesan. Ett enkelt och himla gott tillbehör att servera till. Vill man göra en vegetarisk variant skulle jag smörsteka champinjoner med massor av vitlök och rosmarin att servera till.

Många kanske tänker att risotto hör ihop med vitt vin, men genom att servera en bit rött kött som lamm eller nöt till din risotto fungerar det utmärkt till röda viner. För att möta upp det lite feta i risotton krävs ett rött vin med hög syra och strävhet. Här kompletterar vinet och maten varandra väldigt bra, och tack vare vinet upplevs risotton lite lättare och inte lika tung.

Risotto fungerar även fint att servera precis som den är. Sammetslen och krämig, om den tillagas på rätt vis. Späd riset, lite i taget med buljongen och se till att det inte blir överkokt. Ha fortfarande kvar en liten, liten kärna i mitten. Jag valde att göra en buljong av vattnet som jag kokade rödbetorna i. Den buljongen är sedan själva risotton kokad i.”

Linneas Skafferi

https://blogg.alltommat.se/linneasskafferi/

Tillagningstid

1 timma

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Sommarmat Vintermat

Ingredienser

    Risotto

  • 700 g färska rödbetor
  • 7 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 3 schalottenlökar
  • olja
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 dl riven parmesan (eller annan vällagrad ost)
  • salt & svartpeppar
  • färsk rosmarin, flingsalt, manchego
  • Fylld flankstek

  • 800 g flankstek
  • 200 g champinjoner
  • ruccola
  • färsk rosmarin
  • ca 2 dl finriven parmesanost
  • smör att steka i

Tillagning

    Risotto

    1. Skala rödbetorna och skär dom i mindre bitar. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka tills rödbetorna är genommjuka. Tag av några bitar till dekoration. Häll av vattnet (men spar det till kokningen av riset). Mosa de varma rödbetsbitarna med en stomp.
    2. Häll rödbetsbuljongen i en kastrull och låt stå på medelvärme på spisen.
    3. Skala och finhacka löken. Stek den i lite olja i en kastrull. Tillsätt sedan riset och fortsätt steka under omrörning i några minuter.
    4. Slå på vinet och torkad timjan, låt det koka in. Sänk värmen.
    5. Ös sedan 1 dl buljong i taget över riset. Låt vätskan koka in under omrörning innan du slår på nästa omgång buljong.
    6. När riset är mjukt, men fortfarande har en lite hård kärna rör du ner den rivna osten och de mosade rödbetorna. Smaka av med salt och svartpeppar.
    7. Toppa risotton med färsk rosmarin, flingsalt, bitar av kokt rödbeta, hyvlad manchego och fylld flankstek, skuren i skivor.

    Fylld flankstek

    1. Lägg flanksteken på en skärbräda och banka ut den till ca 1/2-1 cm tjock skiva
    2. Skär champinjonerna i tunna skivor. Fördela svamp, ruccola, färsk rosmarin och finriven ost över köttet och rulla ihop till en tight rulle. Knyt ihop rullen med steksnöre.
    3. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnsfast form. Stick i en ugnstermometer.
    4. Tillaga köttet i ugnen på 175°C tills innertemperaturen når 54°C. Tag ut och låt köttet vila under folie. Tag bort steksmöret och skär i skivor.