Salviadoftande kycklinggryta med saffran och pinjenötsris

risrätt i tallrik med vinflaska och rödlök

Salviadoftande kycklinggryta med saffran och pinjenötsris

Nog vill vi alla äta en god och mustig kycklinggryta till middag då och då. Gärna ett "långkok" på rotfrukter och vin, som kokas ihop till en smakrikedom som förflyttar oss till det italienska köket. Grytan serveras tillsammans med ett ris som är smaksatt med saffran, persilja och pinjenötter. Det här är en maträtt att bjuda hela tjocka släkten på och dessutom en njutning för ögat. Vi äter och njuter av måltiden med alla våra fem sinnen. Till den här maträtten behöver inte vinet vara solisten utan det ska vara bussigt och klunkvänligt. Varför inte ett vin från Villa Puccini?

Tipset: Använd gärna majskycklinglår för ett godare och fylligare resultat. Lycka till och smaklig spis.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

40 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
40 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Kategori
Kött Kyckling
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

    Ris

  • ½ dl pinjenötter
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök skalad och hackad
  • 4 dl långkornigt ris
  • 0,25 g saffran
  • ½ dl finskuren bladpersilja
  • Gryta

  • 2 msk olivolja
  • 750 g kycklinglårfilé
  • 1 dl strimlade salviablad
  • 4 st vitlöksklyftor skalade och grovhackade
  • 1 rödlök skalad och skuren i båtar
  • 1 st morot skald och kuren i slantar
  • 1 st palsternacka skalad och tärnad
  • 1 st stjälk selleri skuten i slantar
  • 3 dl rött vin (Chianti)
  • 1 burk krossad tomat
  • ½ dl finskuren bladpersilja.
  • salt och peppar

Tillagning

    Riset

    1. Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och rosta pinjenötterna till gyllenbruna. Skaka om då och då.
    2. Koka upp en kastrull med vatten, salt, hönsbuljong, lagerblad och gul lök.
    3. Häll i riset och kok på samma sätt som man kokar pasta. Tiden hittar du på förpackningen till riset.
    4. Sila av riset, häll tillbaka i kastrullen rör ner saffran, persilja och smaka av med salt. Låt stå någon minut under lock.

    Grytan

    1. Hätta upp en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna med olivolja till måttligt hög temperatur.
    2. Lägg i kyckling, salvia, salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter, lägg i vitlök, rödlök, morot, palsternacka och selleri, fräs under omrörning ytterligare några minuter.
    3. Häll på vinet, rör runt, sänktemperaturen till medeltemperatur. Täck kastrullen med lock och låt sjuda 10 minuter.
    4. Häll på krossade tomater och bladpersiljan och låt puttra 10 minuter.
    5. Smaka av med salt och peppar om det behövs.