Ingredienser
- ½ dl pinjenötter
- 2 liter vatten
- 1 msk salt
- 1 st hönsbuljongtärning
- 3 lagerblad
- 1 gul lök skalad och hackad
- 4 dl långkornigt ris
- 0,25 g saffran
- ½ dl finskuren bladpersilja
- 2 msk olivolja
- 750 g kycklinglårfilé
- 1 dl strimlade salviablad
- 4 st vitlöksklyftor skalade och grovhackade
- 1 rödlök skalad och skuren i båtar
- 1 st morot skald och kuren i slantar
- 1 st palsternacka skalad och tärnad
- 1 st stjälk selleri skuten i slantar
- 3 dl rött vin (Chianti)
- 1 burk krossad tomat
- ½ dl finskuren bladpersilja.
- salt och peppar
Ris
Gryta
Tillagning
- Hetta upp en stekpanna på medeltemperatur och rosta pinjenötterna till gyllenbruna. Skaka om då och då.
- Koka upp en kastrull med vatten, salt, hönsbuljong, lagerblad och gul lök.
- Häll i riset och kok på samma sätt som man kokar pasta. Tiden hittar du på förpackningen till riset.
- Sila av riset, häll tillbaka i kastrullen rör ner saffran, persilja och smaka av med salt. Låt stå någon minut under lock.
- Hätta upp en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnspanna med olivolja till måttligt hög temperatur.
- Lägg i kyckling, salvia, salt och peppar. Låt fräsa ett par minuter, lägg i vitlök, rödlök, morot, palsternacka och selleri, fräs under omrörning ytterligare några minuter.
- Häll på vinet, rör runt, sänktemperaturen till medeltemperatur. Täck kastrullen med lock och låt sjuda 10 minuter.
- Häll på krossade tomater och bladpersiljan och låt puttra 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar om det behövs.