Ingredienser
- 2 st lammlägg
- Vetemjöl
- 4 st tärnade morötter
- 2 st tunt skivade bananschalottenlökar
- 2 stänger tunt skivad blekselleri
- 3 dl Tullamore D.E.W.
- 5 dl vatten
- 20 g timjan
- Svartpeppar
- Salt
- Olja till stekning
- 2 st rivna vitlöksklyftor
- ½ st tunt skivad röd chili
- 1 kg mjölig potatis
- 200 g smör
- 2 st äggulor
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 100 g lagrad cheddar
- Salt
- 1 st gemsallad
- 1 st röd endive
- 1 st rött äpple
- Hackade marconamandlar
- Lagrad cheddar
- 1 dl turkisk yoghurt
- 1 st fint skuren bananschalottenlök
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk honung
- 4 cl Tullamore D.E.W.
- 1 st citron - skal och saft
- 5 stänk grön Tabasco
- Salt
- ½dl Olivolja
Lammragu (6 personer):
Potatispuré (6 personer):
Endiviesallad med lagrad cheddar och marconamandlar:
Whiskeydressing:
Tillagning
- Värm ugnen till 170 grader.
- Krydda lammläggen med salt, peppar, vänd i mjöl. Stek i neutral olja tills de får fin färg.
- Lägg i morot, selleri och lök och låt fräsa i någon minut. Tillsätt timjan, vitlök och chili.
- Häll över Tullamore D.E.W. och vatten så det täcker lammläggen till hälften. Lägg på lock och ställ in i ugnen och baka i ca 2 timmar, eller tills att köttet släpper helt från benet. Du kan också koka lammläggen i tryckkokare, koka då i ca 35–40 minuter.
- Plocka köttet från benet och dra i mindre bitar. Lägg tillbaka köttet i stekpannan och koka ihop, smaka av med salt och svartpeppar.
- Skär smöret i kuber och låt stå framme för att tempereras.
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Värm upp mjölk och grädde i en kastrull.
- Häll av potatisen och låt ånga av.
- Lägg över potatisen i en skål och lägg i hälften av smöret i kastrullen.
- Pressa potatisen över smöret, häll över två tredjedelar av gräddmjölken och salta. Blanda med slickepott eller träslev. Använd helst inte en visp då potatispurén lätt blir klistrig i konsistensen.
- Tillsätt hälften av osten och äggulan. Smaka av med salt och späd eventuellt med mer gräddmjölk. Lägg potatispurén i spritspåse när purén är klar.
- Värm ugnen till 200 grader och sätt igång grillfunktionen.
- Lägg lammragun i botten av en ugnssäker form och spritsa potatispurén över ragun. Riv resterande ost över och gratinera i ugnen tills den får fin färg, ca 10–15 minuter beroende på ugn.
- Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt.
- Skär bort roten och plocka salladen, försök hålla bladen hela. Tvätta och slunga i salladsslunga. Skiva äpplet tunt.
- Lägg yoghurten i botten av en skål. Ställ salladsbladen i yoghurten och placera äppelskivor runt om. Häll över dressingen med en sked och se till att den rinner ner mellan bladen.
- Strö över hackade mandlar och riv över osten.
Kommentarer