Stracotto alla fiorentina – en toscansk köttgryta

en toskansk köttgryta med fina pumpor

Stracotto alla fiorentina – en toscansk köttgryta

Stracotto alla Fiorentina är en traditionell toscansk köttgryta som vanligtvis tillagas med nötkött, vanligtvis nötkött eller kalvkött. "Stracotto" betyder bokstavligen "överkokt" eller "kraftigt kokt" på italienska, vilket antyder att rätten tillagas länge på låg värme för att få fram maximal smak och möra köttet.

Rätten inkluderar vanligtvis kött, lök, morötter, selleri, tomatpuré, vin, buljong och örter som rosmarin och timjan. Ibland kan andra ingredienser som pancetta eller vitlök läggas till för att ytterligare förbättra smaken.

Stracotto alla Fiorentina är en rustik och hjärtlig rätt som är populär i Florens och hela Toscana-regionen i Italien. Den serveras ofta med polenta, potatispuré eller krämig risotto.

Tillagningstid

4 tim

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
4 tim
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

    Köttgrytan

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 selleristjälkar
  • olja att steka i
  • 800 g högrev
  • salt & svartpeppar
  • 3 msk oxfond
  • 1 dl rött vin, gärna Villa Puccini Governo
  • 800 g krossade tomater
  • 1 nypa strösocker
  • 1 stor morot
  • ca 150 g Butternuttpumpa
  • persilja
  • Krämigt potatismos med färskost

  • 1 kg potatis
  • salt
  • 200 g naturell färskost
  • ca 3 dl mjölk
  • örtsalt

Tillagning

    Köttgrytan

    1. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skiva selleri och ha i.Stek mjuka i lite olja. Skär ner köttet i bitar, höj värmen och lägg i dom i grytan och stek tills de fått fin yta. Krydda med salt och peppar. Ha i oxfond, rött vin, krossade tomater och en nypa socker.
    2. Låt grytan puttra på medelvärme i 2-3 timmar. Tomatsåsen ska tjockna och mörkna. Köttet ska bli mört men inte koka sönder.
    3. Skala och tärna morot och pumpa fint. Blanda i och låt koka i ytterligare cirka 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar.

    Krämigt potatismos med färskost:

    1. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lätt med en potatisstomp. Tillsätt färskost och mjölk. Mosa potatisen till ett slätt mos. Smaka av med salt.
    2. Servera grytan tillsammans med moset och massor av färsk persilja.

Kommentarer