Tandoorikycklingspett med raita & chapati

Tandoorikycklingspett med raita & chapati

Tandoorikycklingspett med raita & chapati

Kycklingspett som marineras i yoghurt och tandoorikrydda. Serveras tillsammans med  raita, sallad och varma chapatibröd. Det passar även bra att servera med ris.
Att blanda sin egen tandoorikrydda är ett bra sätt att sätta sin egen prägel samt rensa lite i kryddskåpet. Vill man spara tid så går det fint att köpa färdig (tänk på att de ofta innehåller socker vilket bränner vid lättare).

Gör gärna några extra kycklingspett eftersom de går åt fort (och skulle det bli över så går de att frysa in).

En kryddig och lagom het rätt, som passar alldeles utmärkt till ett fylligt och fruktigt rödvin, som Silk & Spice från Portugal.

Tillagningstid

1 tim

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 tim
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska silk and spice rödvin med karta på etiketten
Rött vin Silk & Spice Red Blend 2021 139 SEK 75 cl
Kategori
Kött Kyckling
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

    Tandoorikyckling

  • 600 g kyckling
  • 1,5 dl tjock yoghurt
  • 3 tsk tandoorikrydda
  • 2 msk matolja
grillpett
  • Tandoorikrydda

  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt
  • Raita

  • 4 dl tjock yoghurt

  • 1 gurka

  • 1 klyfta vitlök 

  • 0,5 dl hackad koriander eller mynta

  • 1 tsk spiskummin
salt & peppar
  • Till servering

  • chapati (eller andra tunnbröd)
  • raita
  • hackad bladpersilja eller koriander
  • grönsallad 
tunt skivad rödlök

Tillagning

    Kyckling

    1. Blanda samman yoghurt, tandoorikrydda och matolja i en stor bunke.
    2. Skär kycklingen i bitar och blanda ner i yoghurtmarinaden. 

    3. Låt marinera i kylen, minst 1 timme men gärna över natten. 


    Raita

    1. Dela gurkan på mitten och skrapa ur kärnhuset.
    2. Riv gurkan grovt.
    3. Finriv vitlök.

    4. Blanda samman allt och smaka av med salt & peppar.

    Spett

    1. Använder ni grillspett i trä så blötlägg dem, ca 20 minuter.
    2. Blanda samman ingredienser till raitan i en skål.
    3. Trä kycklingen på spett och grilla spetten på grillen, i en grillpanna eller på en plåt i ugnen.

    4. I ugn: Värm ugnen till 225°C med grillfunktion
    5. Lägg spetten på ett galler med en plåt under. Grilla mitt i ugnen ca 15 minuter.

    6. På grillen: Grilla kycklingen 6-8 minuter på varje sida.
Håll koll på grillen då det går fort.

    Servering

    1. Värm chapati i ugnen eller i mikron. Fördela sallad, kycklingspett, raita, rödlök och strö över färska örter.

Kommentarer