Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

Detta är paradrätten till nyårsfesten, Alla hjärtans dag eller helt enkelt när vi unnar oss något riktigt gott i vardagen. Det är klassiska delikatesser som tournedos, foie gras och tryffel. Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén och som ibland kallas även för "filéns hjärta", ett saftigt och mört kött. Börja laga rödlöksmarmelad för att sedan stegvis följa recepet. Vid servering och den sista touchen, lägg en skiva foie gras ovanpå köttbiten som med fördel bränns av lätt med en brännare och toppa maträtten med hyvlad tryffel. Ett tips är att dina tryffelskivor kan ersättas med att vända upp dina frittes i lite tryffelolja. När nu oxfilén har ett hjärta så har även vinregionerna sina, vårt hjärta bultar extra för norra Rhônedalen och druvan syrah. Lyxigare än så här kan det inte bli och servera gärna maträtten med vår goda rödvinssås som du hittar här på hemsidan. Smaklig måltid!

Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

1 timma

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
4 portioner
Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Alla hjärtans dag Höstmat Nyårsmat Vintermat

Ingredienser

  • 800 g oxfilé, putsad och skuren i tournedos.
  • salt och peppar
  • 150 g foie gras
  • tryffelskivor (kan ersättas med tryffelolja på frittes)
  • Rödlöksmarmelad

  • 20 g smör
  • 3 st rödlökar skalade och skurna i båtar
  • ½ dl flytande honung
  • ½ dl socker
  • ½ dl rött vin
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • 1 kvist timjan
  • Frittes

  • 4 st stora potatisar skurna i stavar ca 1x1 cm breda
  • olivolja och rapsolja
  • salt
  • (tyrffelolja)

Tillagning

    Rödlöksmarmelad

    1. Fräs löken på medeltemperatur utan att den tar färg, häll på honung och socker under omrörning tills det smälter.
    2. Häll på vin och vinäger, lägg i en timjankvist. Rör om då och då tills allt reducerats till en marmelad.

    Frittes

    1. Hetta upp ugnen till 180 grader varmluft.
    2. Häll en rejäl skvätt oliv och rapsolja i en ugnsfast form, vänd runt stavarna i oljan och placera ut dem i formen med mellanrum. ställ in i ugnen 10 min, ta ut och vänd om stavarna. Låt den gå ytterligare ca 10 minuter eller tills det är klara.
    3. Salta frittes innan servering.

    Kött

    1. Salta och peppra köttet lätt.
    2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, klicka i rejält med smör och låt det tystna innan du lägger i köttet.
    3. Lägg först en stekyta runt om köttet genom att rulla det i pannan, där efter toppen och botten, ös köttet under stekning.
    4. Låt där efter köttet stekas klart i ugn med termometer till den stekgrad du önskar. 54 grader - medium rare.
    5. Vid servering lägg på foie gras som med fördel bränns av lätt med en brännare och hyvla över tryffel.