Tre grillsåser till kött

tre såser till grillen skålar

Tre grillsåser till kött

Tre kalla såser som är snabba, goda och billiga att göra. Första såsen är en rökig barbeque-sås som är rökig och fyllig till karaktären. Nästa är en klassisk nobissås, mild med massor av gräslök och sista charonsåsen full av dragon.

Såserna kan förberedas i god tid och blir till och med godare om då får stå till sig i kylen över natten. Se bara till att de kommer fram en stund innan så att de inte är för kalla och bara kyler ner maten.

Tillagningstid

1 timma

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma
Antal
6 portioner
Betyg (26 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kött Sås
Måltid
Till grillen

Ingredienser

    BBQ sås

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl ketchup
  • 4 msk muscovadosocker eller råsocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk mald ingefära
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • Nobissås

  • 1 ägg kokt i exakt 3 min.
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka gräslök
  • Choronsås

  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 1 finhackad charlottenlök
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 1 msk tomatpure
  • ev någon droppe tabasco
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • 100 gr smält rumstempererat smör
  • 1 kruka färsk dragon eller 2-3 msk torkad

Tillagning

    BBQ sås

    1. Riv vitlök och blanda med alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda försiktigt i 20-30 min. Servera kall eller varm

    Nobissås

    1. Koka ägget i exakt 3 min. Spola i kallt vatten direkt.
    2. Skala ägget och häll allt innehåll i en behållare för stavmixer. Tillsätt vinäger, dijon och vitlök och mixa med stavmixer tills det blandats. Tillsätt olja i en smal stråle medan du mixar tills såsen tjocknar. Smaka av med hackad gräslök, salt och ev en skvätt mer vinäger.

    Choronsås

    1. Lägg vinäger, vatten, charlottenlök och 2msk torkad dragon i en kastrull och koka ner det till ca 1 msk återstår. Ställ åt sidan och låt bli rumstempererad.
    2. Tillsätt äggulor, tomatpure, senap och ev tabasco till kastrullen och vispa eller mixa med en stavmixer så allt blandas. Tillsätt olja i en smal stråle och därefter smöret.
    3. Smaka av såsen med hackad dragon, salt och ev en skvätt vinäger.