Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

matrecept Viltgryta med rönnbär & meskräm nigab

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Till en viltgryta med messmör, grädde och rotfrukter som bjuder på mustiga smaker och en hel del söta smaker kombinera med ett vin som har snarlika smaker och en bra syrlighet som kan möta rönnsbären. Hoppas att det smakar!

 

Tillagningstid

2 timmar och 30 minuter

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
2 timmar och 30 minuter
Antal
6 portioner
Betyg (6 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Kött Vilt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vintermat

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar vilt, funkar fint med t. ex älg och vildsvin
  • 3 tomater

  • 1-2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl viltfond
  • 2 msk messmör
  • 1 msk soja
  • kryddor, timjan,rosmarin, rönnbär, svartpeppar & flingsalt
  • olja & smör att steka i.
  • Meskräm

  • 1,5 dl creme fraiche
  • 1 dl messmör
  • flingsalt & peppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök. Skölj, borsta och ansa morötter och palsternacka. Skölj och hacka ner tomater.
  2. Mortla eller mixa samman de torra kryddorna.
  3. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat. Stek det tillsammans med lök i en tjockbottnad gryta. 
Stek lite i taget under omrörning, annars kyls grytan ner och köttet kokar istället för att brynas.
  4. Häll ner kryddblandningen och tomater.
  5. Blanda vin, grädde, soja och fond. Späd med lite vatten så att vätskan täcker innehållet.
  6. Låt puttra under lock i 1-2 timmar.
  7. Blanda samman meskrämen. Smaka av med lite flingsalt & peppar
  8. Smaka av med messmör och mer kryddor. Späd med lite vatten om grytan känns tjock och låt den puttra utan lock om den känns tunn.