Yakiniku med ris

Yakiniku med ris

Yakiniku med ris

Yakiniku med ris är en japansk maträtt som består av grillat kött serverat med ångat ris. "Yakiniku" betyder bokstavligen "grillat kött" på japanska och refererar till en matlagningsstil där tunna skivor kött, ofta nötkött, fläsk eller kyckling, grillas snabbt på en bordgrill. Rätten är populär för sitt sociala och interaktiva sätt att laga och äta mat.

Att äta yakiniku är ofta en social aktivitet i Japan, där vänner och familj samlas runt grillen och tillagar sitt kött tillsammans. Det interaktiva elementet och möjligheten att själv kontrollera tillagningen gör det till en engagerande och njutbar matupplevelse.

Yakiniku-stil grillning har också adopterats och anpassats i andra delar av världen. I Korea är den liknande stilen känd som "Korean BBQ," där köttet också grillas vid bordet, ofta med en mängd olika marinader och tillbehör.

Sammanfattningsvis är yakiniku med ris en mångsidig och smakrik rätt som kombinerar grillat kött med ångat ris, ofta kompletterat med olika grönsaker, såser och tillbehör. Det är en rätt som uppskattas för sin enkelhet, smak och den sociala upplevelsen som den erbjuder.

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kött
Måltid
Huvudrätt

Ingredienser

  • 600-800 gr fryst entrecôte eller flankstek
  • 1 st purjolök
  • 1 st paprika
  • olja till stekning
  • 2 msk sesamfrön
  • 1,5 dl japansk soja
  • 4 msk rörsocker
  • 3 msk Mirin
  • 2st vitlöksklyftor
  • en tumme stor ingefära
  • 3 msk sesamolja
  • 1 päron (helst nashipäron)
  • jasminris

Tillagning

  1. Ta ut köttet ur frysen och låt det bli så pass tinat att du kan skära skivor av köttet. Skär tunna skivor och lägg köttet på en tallrik eller i en skål.
  2. I en skål blandar du soja, socker, mirin, riven vitlök, riven ingefära, sesamolja och ½ till 1 helt rivet nashipäron. Blanda om och lägg i köttet. Låt marinera i 30-60 min.
  3. Strimla purjolöken och paprikan och börja stek den i varm panna en minut eller två. Ta ur köttet ur marinaden men spara vätskan. Stek köttet i het panna någon minut, tillsätt den sista marinaden och låt den koka in lite i kötet. Passa så du inte kokar ner den för mycket för då kan den bli ganska salt, låt den tjockna lite och dra sedan bort från plattan.
  4. Koka riset enligt anvisningarna.
  5. Häll upp allt på tallrik och toppa med sesamfrö.

Kommentarer