Butter chicken med naanbröd

Butter chicken med naanbröd

Butter chicken med naanbröd

Den smöriga, färgstarka indiska kycklinggrytan med smak av garam masala, ingefära, vitllök, curry och gurkmeja. Serveras med nygräddade naanbröd som penslas med örtsmör.

En lagom kryddig rätt som kan serveras tillsammans med vitt vin, öl eller ett fruktigt rödvin. Varför inte det portugisiska vinet Silk & Spice.

Tillagningstid

1 h

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 h
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Kategori
Kyckling
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

  • 600 g kycklingfilé

  • 0.5 dl tjock yoghurt

  • 1 gul lök, hackad

  • 3 msk tomatpuré

  • 3 dl grädde

  • 1 dl vatten

  • 50-75 g smör

  • 1 tsk chiliflakes (om man vill)
  • Kryddpasta

  • 3 klyftor vitlök, finrivna

  • 1 msk riven ingefära

  • 3 tsk garam masala

  • 1 tsk gurkmeja

  • 1 tsk curry

  • 1 tsk kummin

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 tsk peppar


  • Till servering

  • ris

  • naanbröd

  • raita eller matlagningyoghurt

  • koriander 

  • limeklyftor
  • Naanbröd, ca 8 st

  • 2 tsk torrjäst
0.5 msk strösocker
9-10 dl vetemjöl
en nypa salt
1 dl naturell yoghurt
3 dl vatten, fingervarmt
4 msk rapsolja
  • Örtsmör

  • 125 g smör
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Blanda ihop alla ingredienser till kryddpastan. 

  2. Blanda ut hälften av kryddpastan med yoghurt i en stor bunke.
  3. Skär kycklingen i bitar och blanda runt med marinaden.
  4. Låt marinera i kylen, minst 1 timme men gärna över natten.

  5. Värm upp en tjockbottnad gryta, gärna gjutjänr. Lägg i en bra klick smör.
Lägg i den marinerade kycklingen i grytan och låt den brynas till den fått färg. Lägg över kycklingen i en form. 


  6. Lägg i en ny klick smör i grytan och bryn löken tillsammans med resten av kryddpastan och tomatpuré. Stek på medelvärme och rör runt med en träslev. Det skall inte brännas vid, men nästan. 

  7. Addera vatten och rör runt. Sen grädde och låt det puttra ihop. 

  8. Klicka ner resten av smöret och lägg tillbaka kycklingen. 

  9. Smaka av med salt, peppar och om man vill ha lite hetta - en nypa chiliflakes.

Naanbröd och örtsmör

  1. Blanda ihop jäst, socker, salt och hälften av vetemjölet.

  2. Rör ner yoghurt, vatten och olja. Arbeta ihop till en deg och tillsätt mer vetemjöl lite i taget tills degen känns smidig. Den skall inte vara klibbig.

  3. Låt jäsa under handduk i 40 minuter.

  4. Sätt ugnen på 250° C och sätt in två plåtar. 

  5. Dela degen i fyra delar och kavla ut tunt på ett bakplåtspapper.
  6. Lägg över på de varma plåtarna och sätt in högst upp i ugnen. Ta en plåt i taget.

  7. Grädda i 6-7 minuter eller tills de fått fin färg.

  8. Smält smöret och blanda med vitlök och örter.
  9. Ta ut brödet och pensla med örtsmör.

Kommentarer