Hel kyckling i ugn med Toscanska smaker

kyckling i ugn med toscanska smaker

Hel kyckling i ugn med Toscanska smaker

Här ett härligt recept från Linnéa: "Min kyckling, den har fått sig en rejäl omgång av mitt kryddsmör. Ett kryddsmör med smak av salvia, rosmarin, vitlök, salt och citron. Det går inte att beskriva hur otroligt fint detta passar till just kyckling. Och mina smaklökar, de tar mig genast tillbaka till de toscanska kullarna, översållade av vinodlingar så långt ögat når. När vi var ner till Toscana gjorde vi nämligen en helt underbar sås med smak av just salvia. Det fick utgöra inspirationen till denna maträtt.

Till min ugnsbakade kyckling med toscanska smaker serverade jag potatis (perfekt januari-mat även det, en råvara som oftast redan finns hemma och gör den inte det kostar potatis inte många kronor kilot). Potatisen skar jag i rustika bitar och ugnsbakade med lite av det örtsmör som blev över från kycklingen. När kyckling och potatis gått klart i ugnen strödde jag ut potatisbitarna runt om i formen med kyckling. Där fick de suga upp mycket av alla de härliga smakerna från kycklingen. Så gott! I glaset såklart ett Chiantivin, buon appetito!

Tillagningstid

1 timma 30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
1 timma 30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (6 röster)
3.5
Skriv ut
Kategori
Kyckling
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vardagsmat Vintermat

Ingredienser

    Kycklingen

  • 1 hel kyckling 1 1/2-2 kg
  • 50 g mjukt smör
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 4 kvistar färsk salvia
  • 2 vitlöksklyftor
  • örtsalt
  • 1 hel ekologisk citron
  • Ugnsbakad potatis

  • ca 1 kg fast potatis
  • kryddsmör (se recept nedan)
  • örtsalt
  • 1 hel gul lök
  • Örtsås

  • sky från kycklingen
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 tsk torkad mejram
  • färsk salvia
  • örtsalt

Tillagning

    Kycklingen

    1. Värm ugnen till 200°C.
    2. Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.
    3. Häll upp smöret i en skål. Finhacka rosmarin, salvia och vitlök. Blanda i detta i smöret tillsammans med örtsalt och ca 1 msk citronsaft. Rör om väl. Gör
    4. små snitt i skinnet på kycklingen med en vass kniv. Gnid in 2/3 av örtsmöret runt om på kycklingen.
    5. Skala och skär löken i klyftor. Skär citronen i bitar. Fyll kycklingen med lök och citron.
    6. Stick in en stektermometer till benet. Stek i ugn tills innertemperaturen når
    7. 82°C. Låt kycklingen vila i minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.
    8. Ös gärna kycklingen någon gång under tillagningstiden.

    Ugnsbakad potatis

    1. Tvätta potatisen och skär den i rustika bitar. Lägg i en ugnsform. Klicka ut resterande mängd örtsmör från kycklingen. Salta med örtsalt. Baka
    2. potatisen i 200°C i cirka 40 minuter.

    Örtsås

    1. Ta lite sky från formen med den ugnsbakade kycklingen.
    2. Häll denna i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa ihop detta helt klumpfritt på medelvärme. Tillsätt mjölk under konstant omrörning tills du har en tjock sås. Späd med lite grädde och eventuellt mer mjölk om såsen känns för tjock. Smaka av med kycklingfond, torkad mejram, finhackad salvia, örtsalt och lite färsk citron.
    3. Lägg potatisen runt om den ugnsbakade kycklingen och låt den suga upp alla underbara smaker från formen.
    4. Servera tillsammans med såsen.

Kommentarer

Hur gör man kryddsmöret som nämns i receptet?

Det står vid kycklingsinstruktionerna. Häll upp smöret i en skål. Finhacka rosmarin, salvia och vitlök. Blanda i detta i smöret tillsammans med örtsalt och ca 1 msk citronsaft. Lycka till.