PAD THAI – klassisk

två tallrikar pad thai på lite olika sätt med vinflaska

PAD THAI – klassisk

En snabb, lyxig thairätt som tacksamt formar sig efter säsong. Har man bråttom så kan man koka nudlarna några minuter istället för att blötlägga dem, men konsistensen blir snäppet bättre av blötläggning.

Pad Thai är en välkänd thailändsk maträtt som består av stekta risnudlar som blandas med olika ingredienser och smaksättningar. Rätten är känd för sin karakteristiska smakprofil som inkluderar söta, salta, sura och kryddiga smaker och är en favorit bland många internationella matälskare.

För att göra Pad Thai börjar man oftast med att blötlägga risnudlar tills de blir mjuka och sedan steka dem i en wok eller stekpanna. Därefter tillsätter man en proteinkälla, som traditionellt kan vara räkor, kyckling eller tofu, men det finns också vegetariska varianter. Grönsaker som böngroddar, vårlök och hackad koriander läggs till för att ge rätten färg och fräschhet.

En viktig komponent är Pad Thai-såsen, som ger rätten dess unika smak. Såsen innehåller vanligtvis ingredienser som fisksås, tamarindpasta, socker och chilipulver, vilket ger en harmonisk balans mellan de olika smakerna. Krossade jordnötter strös ofta över rätten för att ge en härlig crunch och en nötig smak.

 

Tillagningstid

60 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
60 min
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
5
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

flaska alsace turckheim pinot gris
Vitt vin Turckheim Pinot Gris Réserve 2022 115 SEK 75 cl
Kategori
Kyckling
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Vardagsmat

Ingredienser

  • 3 kycklingfiléer
  • 300g risnudlar
  • 150 g svartkål
  • 2 st gula lökar
  • 3 salladslökar
  • 2 ägg
  • Sås

  • 2 msk ostronsås
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk soja
  • 3 vitlöksklyftor, finrivna
  • 2 msk vatten
  • 1 lime, juice
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk chiliflakes
  • Topping

  • 1 knippe, färsk koriander
  • 1 dl rostade, hackade jordnötter
  • 1 näve groddar

Tillagning

  1. Så här :
  2. Börja med att lägga risnudlarna i blöt i ljummet vatten i 30 min. Häll av i ett durkslag.
  3. Sås : blanda ihop vatten, pressad lime, soya, ostronsås, fisksås, socker, pressad eller tunt
  4. skivad vitlök med finhackad chili.
  5. Skiva kyckling.
  6. Skala och skiva gullök och vitlök i skivor.
  7. Skölj och skiva ner svartkål och salladslök i skivor.
  8. Hetta upp en wokpanna/panna med olja och fräs kycklingen några minuter tills den fått
  9. färg. Fräs med lök och vitlök.
  10. Blanda ner nudlar, svartkål, salladslök och ringla över lite mer olja. Blanda runt och fräs
  11. någon minut.
  12. Rör ner såsen och fräs ytterligare ett par minuter.
  13. Vispa upp äggen i en skål och häll ner i pannan. Stäng av plattan men låt den stå kvar på
  14. eftervärme. Rör runt och låt äggen sätta sig.
  15. Strö över hackade jordnötter, hackad koriander, groddar och servera med limeklyftor.

Kommentarer