Lamm
Får kan vara världens äldsta husdjur, vi vet att människan höll får och lamm som boskap flera tusen år före vår tideräkning. Man tror att bruket att äta lamm spridit sig från mellersta östern. Lammkött spelar dessutom en viktig roll i världsreligionerna. Lamm går att variera på väldigt många sätt och är ett smakrikt, och rätt behandlat, alldeles underbart kött.
I Sverige ökar försäljningen av lammkött för varje år. Många menar att djurhållningen av lamm har fördelar som nötköttsindustrin saknar. Vi äter lamm på många sätt, som rostbiff, grytor, filé, racks, bringa och mycket mera. Lamm är ett riktigt mört och mångsidigt kött. Rätt tillagat är lamm ett av kökets allra främsta prakträtter. Vitlök och rosmarin är två verkliga lammkompisar. Att grilla lammracks eller ugnssteka kotletter i rikligt med vitlök och örter får hela köket att dofta paradis. Prova till exempel att laga örtstekta lammracks eller en parmesanspäckad lammstek. Lammkött är ett mycket vinvänligt kött, kanske det mest vinvänliga av alla kötträtter. Bland de röda vinerna passar ofta smakrika och fylliga viner, men även kryddiga och lite strävare viner som en Barolo, eller en bättre pinot noir kan vara helt ljuvligt till lamm. Väljer du vita viner är kan smörig fatlagrad chardonnay eller en bourgogne fungera mycket bra.