Bikini med pata negra, tallegio och parmesan

smörgås med smält ost

Bikini med pata negra, tallegio och parmesan

Bikini är en spansk smörgås gjord lite som den engelska trekantsmackan med bortskurna kanter. Dessutom smörstekt och med massor av italiensk ost. Det lite roliga namnet kommer av att formen är lik den bikini man använder på badstranden. :-D

Till denna finurliga smörgås så behöver vinet innehålla "tutti allt" och då finns det endast ett vinval nämligen Amarone!

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Mackor
Måltid
Förrätt Huvudrätt Snacks / tilltugg
Tillfälle
Brunch Höstmat Vintermat

Ingredienser

  • 8 st rostbröd
  • 100-150 g pata negra eller liknande kraftfull lufttorkad skinka
  • 200 g tallegio av bra kvalité
  • 1 kruka basilika
  • 1 ägg
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • tryffelolja
  • salt
  • parmesan

Tillagning

  1. I en skål mixa ett ägg, dijonsenap och vinäger med en stavmixer tills det blandas. Tillsätt oljan i en tunn stril medan du mixar för att sedan öka takten på oljan när du märker att majonnäsen tjocknat lite. Smaka av med tryffelolja och salt.
  2. Skär bort kanterna på brödet.
  3. Smeta på lite tryffelmajonäs på båda insidorna, lägg på pata negra, basilika och tallegio och pressa ihop mackan.
  4. Stek i smör i panna på medelvärme tills gyllene. Vänd gärna några gånger för att få brödet riktigt krispigt.
  5. När den är klar skär du från kant till kant och steker på snittytan lite till i pannan.
  6. Toppa med rikligt med parmesan