Bruschette con cavolo nero e crema di cannellini

bruschetta som ligger på en skärbräda toppad med grönsaker

Bruschette con cavolo nero e crema di cannellini

Svartkål är något som Italienarna alltid vårdat i sitt kök. Den har en underbar smak som här lyfts fram med vitlök, chili och olivolja. Tillsammans med cannellini-bönor på vitlöksbröd är detta ett underbart sätt att starta middagen.

Betyg
Skriv ut
Kategori
Mackor Vegetariskt
Måltid
Förrätt Snacks / tilltugg
Tillfälle
Brunch

Ingredienser

    Cavolo nero

  • 1 knippe svartkål
  • ½ chili (urkärnad om man föredrar mild smak)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vatten
  • Salt och peppar
  • Crema di cannellini

  • 250 g kokta cannellinibönor
  • ½ citron, saft
  • Salt och peppar
  • Servering

  • Vitt bröd, t ex surdegslimpa
  • 1 vitlöksklyfta

Tillagning

    Cavolo nero

    1. Skiva chilin och skala vitlöksklyftan. Pressa klyftan lätt med ett knivblad så ger den mer smak.
    2. Värm oljan i en stekpanna och fräs chili och vitlök. Rör om ofta så att vitlöken inte bränns.
    3. Skölj kålen och skär bort stjälken. Skär bladen i mindre bitar.
    4. Häll kålen i samma stekpanna som oljan och rör om så att smakerna går in i varandra. Salta och häll på vatten.
    5. Lägg på locket och tillaga 10 minuter på medelvärme.
    6. Lyft av locket och fortsätt tillaga tills kålen är mjuk och vattnet avdunstat.
    7. Stäng av värmen och smaka eventuellt av med salt och peppar. Rör om och låt svalna.

    Crema di cannellini

    1. Mixa cannellinibönorna till en slät kräm.
    2. Salta, peppra och blanda i citronsaft.
    3. Smaka av.

    Bruschette

    1. Sätt ugnen på 220 grader med grill funktion.
    2. Skär brödet i skivor på ca 2 centimeter och fördela på en plåt.
    3. Grädda ca 5 minuter, de ska få en krispig yta.
    4. Ta ur brödet ur ugnen, dela vitlöksklyftan i två och gnid in ena sidan av brödet.
    5. Ringla över lite olivolja.
    6. Bred på ett lager med cannellinikräm och avsluta med svartkålen, servera.