Ingredienser
- 1 knippe svartkål
- ½ chili (urkärnad om man föredrar mild smak)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 dl vatten
- Salt och peppar
- 250 g kokta cannellinibönor
- ½ citron, saft
- Salt och peppar
- Vitt bröd, t ex surdegslimpa
- 1 vitlöksklyfta
Cavolo nero
Crema di cannellini
Servering
Tillagning
- Skiva chilin och skala vitlöksklyftan. Pressa klyftan lätt med ett knivblad så ger den mer smak.
- Värm oljan i en stekpanna och fräs chili och vitlök. Rör om ofta så att vitlöken inte bränns.
- Skölj kålen och skär bort stjälken. Skär bladen i mindre bitar.
- Häll kålen i samma stekpanna som oljan och rör om så att smakerna går in i varandra. Salta och häll på vatten.
- Lägg på locket och tillaga 10 minuter på medelvärme.
- Lyft av locket och fortsätt tillaga tills kålen är mjuk och vattnet avdunstat.
- Stäng av värmen och smaka eventuellt av med salt och peppar. Rör om och låt svalna.
- Mixa cannellinibönorna till en slät kräm.
- Salta, peppra och blanda i citronsaft.
- Smaka av.
- Sätt ugnen på 220 grader med grill funktion.
- Skär brödet i skivor på ca 2 centimeter och fördela på en plåt.
- Grädda ca 5 minuter, de ska få en krispig yta.
- Ta ur brödet ur ugnen, dela vitlöksklyftan i två och gnid in ena sidan av brödet.
- Ringla över lite olivolja.
- Bred på ett lager med cannellinikräm och avsluta med svartkålen, servera.