Smörgåstårta med räkor och hummer

Sofia Henriksson bjuder oss här på en smörgåstårta. Denna skapelse har smak av räkor, hummer och brynt smör. Låter inte det gott så säg? Smörgåstårtan har en lång tradition i Sverige och anknyter till våra öppna smörgåsar med mycket dekoration. Den började bli populär redan på 40-talet och har genomlevt olika tidsåldrar med olika ingredienser. Vem minns inte sjuttiotalets smörgåstårtor med rostbiff och syltlök?

Att bjuda på en smörgåstårta kan ju faktiskt passa vid en  massa olika tillfällen. Inte bara till skolavslutningar och begravningar.

Tillagningstid

60 min

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
60 min
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut

Näringsvärde
per portion

Kalorier 1309
Fett 88g
Kolhydrater 68g
Protein 46g
Kategori
Mackor
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Midsommarmat Sommarmat

Ingredienser

  • 1 pkt landgångsbröd
  • 4 dl vispad creme fraiche
  • 2 gurkor
  • 1 knippe rädisor
  • 2 dl räkor, skalade
  • 1 burk caviar
  • 1 knippe gräslök
  • 1 rödlök
  • Hummerröra

  • 2 dl hummerkött (motsvarar ungefär 2 humrar)
  • 1 tsk tabasco
  • 1 dl tärnat äpple, granny smith
  • 1 dl majonäs
  • 2 msk vispad creme fraiche
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 50 g smör
  • 1 citron
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Räkröra

  • 2 dl räkor, handskalade
  • 100 g färskost
  • 1 msk majonäs
  • 2 msk vispad creme fraiche
  • 3 msk stenbitsrom
  • 1 citron, zest + 1 tsk saft
  • 1 msk pepparrot, finriven
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 nypa cayennepeppar
  • Salt
  • Svartpeppar

Tillagning

  1. Räkröra: Skala räkorna och hacka grovt. Blanda med övriga ingredienser till räkfyllningen. Ställ kyld så länge.
  2. Hummeröra: Bryn smöret och låt svalna. Skala humrarna och hacka upp till en röra. Blanda alla ingredienser och rör sist ner det brynta smöret.
  3. Varva bröd med varannat lager hummeröra och varannat räkröra. Täck till sist tårtan med ett lager vispad creme fraiche. Dekorera med gurka, räkor, caviar, rädisor och gräslök.

Kommentarer