Italiensk Jansson med sardeller & parmesan

en jansson med amarone på italienska

Italiensk Jansson med sardeller & parmesan

Jansson på italienska! Kan det bli bättre?
Ljuvliga smaker av sardeller, parmesan, polenta, olivolja och italienska örter. Passar lika fint på julbordet som till söndagsmiddag resten av året.

Och inte bara det! Tro det eller ej men denna Jansson passar alldeles perfekt att dricka en Amarone till. Ni måste bara testa!

Tips!
Oljan som sardellerna ligger i har mycket god smak, perfekt att vispa med i en aioli, en vinegrette eller bara ringla över sin Jansson om man vill ha mer sardellsmak.

Tillagningstid

60 min

Antal

8 portioner

Receptvy
Tillagningstid
60 min
Antal
8 portioner
Betyg (5 röster)
3
0 Kommentarer
Skriv ut

Passande dryck

en flaska casalforte
Rött vin Casalforte Amarone Della Valpolicella 2019 229 SEK 75 cl
Kategori
Övrigt
Tillfälle
Julmat

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis
  • 2-3 gula lökar
  • 2-3 klyfta vitlök
  • 50 g sardeller
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven parmesan
  • 0.5 dl polenta
  • olja till stekning
  • torkade kryddor; oregano, basilika, timjan..
  • salt & grovmalen svartpeppar
  • olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Skölj, borsta och skiva potatis. Skala och skiva lök och vitlök. Häll av oljan från sardellerna (spara oljan) och hacka dem grovt.
  3. Fräs löken i olja tills den mjuknat. Tillsätt sardellerna och låt steka med tills sardellerna smält ner.
  4. Fördela hälften av potatisen i en smord form eller gjutjärnspanna.
  5. Fördela löken över och lägg sedan på resten av potatisen.
  6. Blanda grädde, mjölk, grovmalen svartpeppar, en bra nypa torkade örter och en liten nypa salt. Sardellerna är salta, så håll igen lite på saltet.
  7. Häll det över gratängen.
  8. Blanda samman polenta, parmesan och smula ner torkade örter. Strö över gratängen. Ringla över lite olivolja och grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg, ca 40 min.
  9. Tips:
  10. Oljan som sardellerna ligger i har mycket god smak, perfekt att vispa med i en aioli, en vinegrette eller bara ringla över sin Jansson om man vill ha mer sardellsmak.

Kommentarer