Näringsvärde 100g
Kalorier
346
Fett
214g
Kolhydrater
119g
Protein
32g
Fiber
6g
Ingredienser
- 1 kg fast potatis
- 2-3 gula lökar
- 2-3 klyfta vitlök
- 50 g sardeller
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 dl riven parmesan
- 0.5 dl polenta
- olja till stekning
- torkade kryddor; oregano, basilika, timjan..
- salt & grovmalen svartpeppar
- olivolja
Tillagning
- Sätt ugnen på 200°C
- Skölj, borsta och skiva potatis. Skala och skiva lök och vitlök. Häll av oljan från sardellerna (spara oljan) och hacka dem grovt.
- Fräs löken i olja tills den mjuknat. Tillsätt sardellerna och låt steka med tills sardellerna smält ner.
- Fördela hälften av potatisen i en smord form eller gjutjärnspanna.
- Fördela löken över och lägg sedan på resten av potatisen.
- Blanda grädde, mjölk, grovmalen svartpeppar, en bra nypa torkade örter och en liten nypa salt. Sardellerna är salta, så håll igen lite på saltet.
- Häll det över gratängen.
- Blanda samman polenta, parmesan och smula ner torkade örter. Strö över gratängen. Ringla över lite olivolja och grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg, ca 40 min.
- Tips:
- Oljan som sardellerna ligger i har mycket god smak, perfekt att vispa med i en aioli, en vinegrette eller bara ringla över sin Jansson om man vill ha mer sardellsmak.
Kommentarer