Pasta
Fastän pasta som rätt kan spåra sitt ursprung till medeltidens Sicilien, så har pastasorter såsom spaghetti, makaroner såväl som tortellini blivit ett givet inslag i svenskarnas skafferi. Här hittar du våra bästa och godaste recept på pasta. Från vardagens enkla spaghetti till den lyxiga skaldjurspastan för finmiddagen så finns det garanterat någon rätt här för dig.
Pastarecept för alla tillfällen
Oavsett om du vill laga något snabbt en tisdagskväll eller festa till det med finklädda vänner så är det italienska köket alltid rätt. Med våra recept på goda pastarätter blir du stjärnkock och livsnjutare i samma stund du ställer dig vid spisen. Pastarätter är ofta lika snabbt som enkelt att göra, och lika gott som uppskattat att bjuda på. Vill du lyxa till det ordentligt kan du bemöda dig med att göra egen pasta, med lite övning och noggrannhet med recepten kan det göra dig till kung i köket. Ett tips är att väga ingredienserna, inte minst äggen som kan variera i storlek. Men torr pasta kan vara minst lika gott, och många föredrar den enklare vägen. Spaghetti Bolognese kan mycket väl vara världen mest omtyckta maträtt, men det italienska kökets enorma ryktbarhet vilar på mycket mer än så. Prova till exempel en Medelhavspasta med bläckfisk, en höstig ragu eller en krämig tryffelpasta.
Viner som passar till pastarätter
Gräddiga pastarätter passar mycket bra till röda viner, som till exempel en Chianti eller ett Toscanavin. En skaldjurspasta trivs med ett torrt vitt vin, medan en pastasallad mår mycket bra med ett rosévin från Provence.