Ingredienser
- ½ gul lök
- 2 morötter
- 1 selleriskäl
- 1 vitlöksklyfta
- 1 kg blandfärs
- 800 g passerade tomater
- 1 msk soltorkad tomatpesto
- 1 msk oliv olja
- rosmarin och salvia
- 1 dl rött vin
- Salt och peppar
- 1 L kall mjölk
- 100 g smör
- 1 ½ dl vetemjöl
- salt och peppar
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 stort ägg
Ragú - köttfärssås
Bechamel
Lasagneplattor
Tillagning
- Skala morot, gul lök och vitlöksklyftan. Finhacka sedan moroten, gul löken och sellerin.
- Sätt plattan på medelvärme, ha i olivolja. Färs de finhackade grönsakerna samman med hela vitlöksklyftan tills löken blir genomskinlig.
- Höj sedan värmen och ha i blandfärsen. Rör om då och då tills färsen fått färg.
- Tillsätt sedan vinet och koka i ett par minuter. Salta och peppra och ha i tomaterna.
- Sänk värmen och låt den sjuda i minst 2 timmar under lock, rör om då och då.
- Ta till sist ut vitlöksklyftan. Salta och peppra om det behövs och vänd i örterna.
- Smält smöret på medelvärme tills att det fått färg.
- Häll sedan i allt mjöl och rör hela tiden om.
- Häll sedan i den kalla mjölken lite i taget medan du att hela tiden fortsätter att röra om.
- När såsen kokar, sänk värmen och låt små puttra i ca 5 minuter, rör om då och då.
- Smaka av med salt och peppar
- OBS! Du kan med fördel förbereda båda din ragú och besciamella dagen innan.
- Mät upp mjölet i en hög på ett bakbord eller en bakbräda. Forma en grop i mjölhögen med handen.
- Knäck i äggen och lägg de i gropen. Vispa sönder dem med en gaffel.
- Arbete in äggen i mjölet genom att föra gaffeln inifrån och utåt. Om degen blir för tjock för att röra med gaffeln kan man lyfta in mjölet i degen med en degskrapa tills allt är inarbetat.
- OBS! Det kan bildas hårda degsmulor när du knådar degen, dessa ska inte finnas med i degen och om de uppstår så ska du plockas ur.
- Knåda degen i minst 5 minuter. Degen ska vara blank, smidig och ytan sprickfri. Degen är färdig när den inte längre klibbar när man trycker ner ett finger i den.
- Linda in degen i plastfolie och låt den vila i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du formar den till plattor.
- När den har vilat, dela pastadegen i lagom stora bitar som går att veva ner i pastamaskinen. Ta fram en bit i taget och låt resten ligga kvar i plasten medan du jobbar.
- Ställ in pastamaskinens valsöppning på det mest öppna läget, så att det blir tjockast möjliga lasagneplattor till att börja med.
- Minska sedan valsöppningen gradvis och veva igenom degsjoken på nytt så att de gradvis blir tunnare. Fortsätt tills du vevat igenom den tunnaste valsöppningen.
- Det går bra att kavla ut degen med en lång kavel. Plattan är klar när du anar bakbordet genom den. Kavla alltid framåt, vänd och vrid degplattan i takt med att den kavlas ut större. Mjöla lätt under tiden både på brädan och på plattan, så att degen inte fastnar.
- Dela degsjocken i lagom stora plattor med en vass kniv.
- Släpp ner en platta i taget i kokande, lättsaltat vatten, de ska bara ner i kastrullen och vända, så att de förvälls. Doppa dem snabbt i en skål med kallt, saltat vatten (1 msk salt per liter kallt vatten) så att de kyls av. Detta förhindrar plattorna från att bli degiga. Låt de sedan rinna av på galler.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta en ugnssäker form som är ca 22 X 29 cm.
- Bred ut lite bechamel i botten. Lägg i ett lager lasagneplattor, bred på ragún, därefter bechamel och till sist bitar av mozzarella och riven parmesan.
- Återupprepa proceduren i steg 3 tills hela formen är fylld. Avsluta med lasagneplattor, lite bechamel, mycket parmesan och mozzarella.
- Grädda i neder delen av ugnen i ca 25 min eller tills ytan blivit vackert gyllenbrun.
Kommentarer