Medelhavspasta med bläckfisk, musslor och räkor

skaldjursrätt på tallrik

Medelhavspasta med bläckfisk, musslor och räkor

En mycket smakrik och klassisk maträtt från södra Frankrike. Detta är maträtten, när vi vill ha en fläkt av Medelhavets atmosfär, till middag. Nykokt pasta, pinfärska skaldjur och ett glas kallt vitt vin. Plötsligt har vi förflyttat oss till rödvita dukar och dofter från lavendel, vitlök, örter, salt medelhav och kargt solstekt bergslandskap. Vi är i hjärtat av sydfranska matkulturen och här är det pinfärka råvaror som gäller. Antingen direkt ur havet eller från bergslandskapet. Tänk på att välja ett smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak, som ett bättre vin från Chablis, till denna underbara maträtt. Bon appétit!

Tipset: Använd samma vin i matlagningen som du tänker servera till maträtten!

Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Pasta Skaldjur
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat

Ingredienser

    PASTA

  • 400 g linguini eller annan valfri pasta
  • olivolja
  • salt & peppar
  • RÄKOR

  • 200 g råa räkor utan skal, tinade om de varit frysta
  • smör
  • rapsolja
  • vitlök
  • BLÄCKFISK

  • ca 300 g förkokt bläckfisk
  • smör
  • salt & peppar
  • TOMATSÅS

  • 6 körsbärstomater
  • en halv röd paprika
  • 1 dl vitt vin
  • salt & peppar
  • VONGOLEMUSSLOR

  • 1 nät vongolemusslor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar, grovt hackade
  • 3 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 1 knippe bladpersilja, grovt hackat

Tillagning

    TOMATSÅS

    1. Dela tomaterna i fyra delar och hacka paprikan i fina små tärningar. Låt allt reducera med vinet på svag värme medan du mosar ihop tomaterna och paprikan. Smaka av med salt och peppar.

    VONGOLEMUSSLOR

    1. Förberedelser musslor: Rör ut saltet (2 msk till 1 liter) i vattnet så att det löser sig. Lägg ner musslorna i saltvattnet. När de kommer ner i det salta vattnet så känner de sig hemma (30 min) och spottar ut sanden som finns inne i musslan. Upprepa detta en gång och spola i kallt vatten.
    2. Hacka och fräs schalottenlök och vitlök i smör tills de fått aningen färg. Häll på vinet, reducera till hälften. Ta bort löken med sil och koka musslorna och under lock på hög värme i några minuter tills alla musslor har öppnat sig. Sila av musslorna och lägg dem i en skål och täck över för att hålla värmen. Innan servering rör in den hackade persiljan.

    PASTA

    1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Pastan ska vara al dente och ha en kännbar kärna i mitten. Den kommer då att vara perfekt när du serverar den ett par minuter senare.
    2. Häll av pastan och spola kallt vatten för att slippa överkokt pasta. Den kommer bli varm av tomatsåsen sedan.

    RÄKOR

    1. Halstra räkorna ett par minuter i rikligt med smör eller rapsolja beroende på vad du föredrar. Ös hela tiden vätskan över räkorna och arbeta med dom. De är klara när de har en fin svagt rosa färg på båda sidor men föredrar du mer råa räkor så steker du dem kortare tid och om du föredrar genomstekta så låter du dom gå längre.
    2. Smaka av med salt och peppar.

    BLÄCKFISK

    1. Bläckfisk är knepigt att tipsa om när utbudet i Sverige är så olika och ofta begränsad. Till den här rätten valde vi vanlig förkokt bläckfisk. Fråga i din fiskdisk om vad som är bäst för dagen. Den förkokta är enkel att hantera och går snabbt att steka i smör med salt och peppar under ett par minuter.

    SERVERING

    1. Nu är det dags att montera ihop rätten. Detta gör du i pannan du har tomatsåsen i.
    2. Börja med pastan fördela sedan bläckfisk och vongolomusslor (med eller utan skal) och toppa med räkorna. Ringla en matsked god olivolja över.

Kommentarer

Jag undrar bara hur mycket salt man behöver för att vongole musslan skall känna sig hemma och spotta ut sanden.

Bra fråga! Ca 2 msk salt till 1 liter vatten och ca 30 minuter i två omgångar. /Jonas / Nigab