Pasta och mandel med gorgonzola och fikon

PASTA OCH MANDEL MED GORGONZOLA OCH FIKON

Pasta och mandel med gorgonzola och fikon

En vegetarisk pastarätt med fruktig smak av fikon och rödvinsvinäger. Pastan blir skönt krämig av stärkelsen i pastavattnet som du kokar in i den färdiga pastan. Servera på varma tallrikar så håller sig värmen bättre i rätten. Hoppas det smakar och servera gärna ett fruktigt vin från varma Sicilien.

Receptet är skapat av Louise Johansson

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Kategori
Pasta Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Sommarmat Vardagsmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 250 g torkad pasta, gärna pipe regate
  • 2 dl skållad mandel
  • ¾ dl pastavatten
  • 1 dl grädde
  • 150 g gorgonzolaost (spara lite till garnering)
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 4 fikon
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 kvistar citrontimjan
  • alt. timjan till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 °C varmluftseffekt.
  2. Koka pasta och mandel i saltat vatten.
  3. Ta upp lite av pastavattnet och koka på medelvärme med grädde och ost i cirka 5 minuter. Smaka av med honung, salt och peppar.
  4. Skiva fikonen i bitar om en halv centimeter och lägg i en ugnssäker form. Ringla över rödvinsvinäger och värm i ugnen i cirka 4 minuter.
  5. Häll av pastan och spara lite av pastavattnet när cirka 2 minuter återstår av koktiden. Blanda pastan med såsen och koka färdigt resterande tid, späd ev. lite med pastavattnet.
  6. Toppa med fikon, gorgonzolaost och timjan.