Ingredienser
- 250 g torkad pasta, gärna pipe regate
- 2 dl skållad mandel
- ¾ dl pastavatten
- 1 dl grädde
- 150 g gorgonzolaost (spara lite till garnering)
- salt
- nymald svartpeppar
- 4 fikon
- 2 msk rödvinsvinäger
- 3 kvistar citrontimjan
- alt. timjan till servering
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 °C varmluftseffekt.
- Koka pasta och mandel i saltat vatten.
- Ta upp lite av pastavattnet och koka på medelvärme med grädde och ost i cirka 5 minuter. Smaka av med honung, salt och peppar.
- Skiva fikonen i bitar om en halv centimeter och lägg i en ugnssäker form. Ringla över rödvinsvinäger och värm i ugnen i cirka 4 minuter.
- Häll av pastan och spara lite av pastavattnet när cirka 2 minuter återstår av koktiden. Blanda pastan med såsen och koka färdigt resterande tid, späd ev. lite med pastavattnet.
- Toppa med fikon, gorgonzolaost och timjan.