Ingredienser
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl rött vin av toskansk karaktär
- 1 nypa socker
- 800 g krossade tomater
- 1/2 dl syrad grädde
- salt & svartpeppar
- ca 1 dl färska örter
- olja att steka i
- 2 vitlöksklyftor
- 65 g färsk spenat
- 1 krm muskotnöt
- 250 g ricotta
- salt & svartpeppar
- 200 g färska lasagneplattor
- 1 ägg
- 250 g mozzarella
- 100 g pecorino
- färsk basilika
- 500 g småtomater i blandade färger
- 2 ciabattabröd, gärna dagsgammalt
- olivolja
- salt
- färsk basilika
Tomatsås
Fylld ravioli
Panzanella
Tillagning
- Värm en stekpanna med lite olja i. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker, fortsätt att steka några minuter. Häll sedan på tomaterna och grädde, låt koka utan lock medan du gör raviolin. Smaka av med salt, peppar och färska örter.
- Skala och finhacka vitlöken. Stek den i olja på medelvärme ett par minuter. Stek spenaten i en torr panna tills den mjuknat. Pressa överflödig vätska ur spenaten i en finmaskig sil. Hacka den fint. Ha sedan i spenaten i stekpannan med vitlök. Blanda om väl och låt svalna något. Blanda sedan ihop vitlök, spenat, riven muskot, ricotta, salt och peppar.
- Dela varje lasagneplatta i två delar, så du får två fyrkanter av varje platta. Jag sporrade mina runt om för att få ett fint mönster. Lägg ut ca 1 msk fyllning på hälften av bitarna. Pensla med uppvispat ägg runt om fyllningen. Lägg över resterande lasagnebitar som ett lock. Tryck ihop kanterna med hjälp av en gaffel.
- Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka raviolin i omgångar i ca 4 minuter eller tills de mjuknat.
- Ha upp tomatsåsen i en ugnsfast form. Fördela mozzarellan över såsen. Lägg sedan i den förkokta raviolin. Riv över pecorino-ost.
- Gratinera i 220°C i cirka 15 minuter.
- Hacka färsk basilika och strö över den varma gratängen.
- Skär tomaterna i halvor och lägg upp på ett fat. Skär brödet i tärningar och stek gyllene i olivolja. Blanda det stekta brödet med tomaterna och hackad, färsk basilika. Strö över salt och ringla över lite olja.