Spagetti Puttanesca

Spagetti Puttanesca

Spagetti Puttanesca

Pasta putanesca serveras ursprungligen med spagetti. Det är en av de mest klassiska pastarätterna i Italien och återfinns på många restauranger. Den består smakmässigt av krossade tomater, vitlök, oliver, kapris och de så viktiga sardellerna. Alla nyttiga delar i den omtalade medelhavskosten. Ett vin som matchar denna rätt är ett lättdrucket rött vin med fyllig smak.

Rätten uppfanns på 50-talet arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia. Ingredienserna var det som fanns i Sandros kylskåp en sen kväll när några vänner var hungriga och tyckte att Sandra kunde laga något. Fram åkte oliver och sardeller i tomatsås till skrålande vänner. Det vulgära namnet (slampans pasta) får man skylla de berusade och skrålande vännerna för.

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Kategori
Pasta
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Höstmat Vardagsmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 burk urkärnade kalamataoliver (ca 300gr)
  • 1 burk körsbärstomater av hög kvalitet
  • 6 sardellfiléer i (olja valbart)
  • 2 msk kapris
  • 2 msk hackad persilja
  • 4 msk olivolja
  • spagetti eller annan god pasta

Tillagning

  1. Häll olivoljan i en panna och tillsätt tunt skuren vitlök och chili. Svetta på medelvärme några minuter men se till så vitlöken inte får någon färg.
  2. Tillsätt tomaterna, kapris och sardell (valbart) och låt sjuda 20 min. tillsätt oliverna och låt puttra 10 min till. Spä med lite pastavatten om såsen blir för tjock.
  3. Tillsätt pasta och hackad persilja och blanda runt.
  4. Ofattbart god pasta med mycket smak av vitlök, chili och oliv.