Ingredienser
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 stort ägg
- 1 L mjölk
- 100 g smör
- 1 ½ dl eller 100g vetemjöl
- salt och peppar
- 500 g champinjoner och skogschampinjoner
- 80 g torkad Karl-Johan svamp
- 1 nypa bladpersilja
- 2 vitlök
- 1 msk olivolja
- 1 dl vitt vin
- 1 dl vispgrädde
- 20 g smör
- salt och peppar
- parmesan
Lasagneplattor
Beshamelsås
Svampsås
Montering
Tillagning
- Mät upp mjölet i en hög på ett bakbord eller en bakbräda. Forma en grop i mjölhögen med handen.
- Knäck i äggen och lägg de i gropen. Vispa sönder dem med en gaffel.
- Arbete in äggen i mjölet genom att föra gaffeln inifrån och utåt. Om degen blir för tjock för att röra med gaffeln kan man lyfta in mjölet i degen med en degskrapa tills allt är inarbetat.
- Ta inte med några torra degsmulor, de blir som små hårda knutar i den färdiga pasta degen.
- Knåda degen i minst 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och ytan sprickfri. Degen är färdig när den inte längre klibbar när man trycker ner ett finger i den.
- Linda in degen i plastfolie och låt den vila i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du formar den till plattor.
- När den har vilat, dela pastadegen i lagom stora bitar som går att veva ner i pastamaskinen. Ta fram en bit i taget och låt resten ligga kvar i plasten medan du jobbar.
- Ställ in pastamaskinens valsöppning på det mest öppna läget, så att det blir tjockast möjliga lasagneplattor till att börja med.
- Minska sedan valsöppningen gradvis och veva igenom degsjoken på nytt så att de gradvis blir tunnare. Fortsätt tills du vevat igenom den tunnaste valsöppningen.
- Kavla alltid framåt, vänd och vrid degplattan i takt med att den kavlas ut större. Mjöla lätt under tiden både på brädan och på plattan, så att degen inte fastnar.
- Det går bra att kavla ut degen med en lång kavel. Plattan är klar när du anar bakbordet genom den.
- Dela degsjocken i lagom stora plattor med en vass kniv.
- Släpp ner en platta i taget i kokande, lättsaltat vatten, de ska bara ner i kastrullen och vända, så att de förvälls. Doppa dem snabbt i en skål med kallt, saltat vatten (1 msk salt per liter kallt vatten) så att de kyls av. Detta förhindrar plattorna från att bli degiga. Låt de sedan rinna av på galler.
- Smält smöret på medelvärme tills att det fått färg.
- Häll sedan i allt mjöl och rör hela tiden om.
- Häll sedan i den kalla mjölken lite i taget medan du att hela tiden fortsätter att röra om.
- När såsen kokar, sänk värmen och låt små puttra i ca 5 minuter, rör om då och då.
- Blötlägg torkad Karl – Johan svamp
- Hacka de färska svamparna, dvs champinjoner och skogschampinjoner (eller andra svampar du har). Finhacka även bladpersiljan och lägg åt sidan.
- I en stekpanna med hög kant värmer du olivolja och smör på medelvärme, när pannan är varm har du i dina färska svampar och två hela, skalade vitlöksklyftor.
- När svamparna har reducerad till hälften i storlek så tar du bort vitlökarna, höjer värmen på plattan och häller i det vita vinet.
- När vinet ångats bort kan du ha i de blötlagda Karl – Johan svamparna tillsammans med vattnet som de låg i.
- Efter att svamparna har stekt med vinet så har du i vispgrädden. Låt puttra tills vispgrädden har blivit tjock. Till sist har du i den finhackade bladpersiljan.
- Efter att svampsåsen är klar så kan du ungefär en deciliter av din besciamella och lägger åt sidan, resten av såsen blandar du ner i svampblandningen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Täck botten av pannan med din besciamella som du lagt åt sidan. Sedan kan du börja skapa din lasagne.
- Ta din taleggio bit och skär bort kanterna (det går jättebra att även använda kanterna, men notera att den är lite hårdare än ostens insida) och skär sedan den i mindre bitar att ha i din lasagne.
- Varva med att ha i lasagneplattor, svampsåsen, taleggiobitar och parmesan tills hela formen är fylld.
- Grädda din lasagne i ca 25 minuter eller tills gyllenbrun.
- Buon appetito!
Kommentarer