Pizza med mozzarella och basilika

små pizzor med rödvin

Pizza med mozzarella och basilika

Manitobamjöl är proteinrikt mjöl och liknar italienskt Tipo 00 mjöl. Du kan också låta degen kalljäsa i kylen i 2–4 dagar, perfekt om man inte vill göra deg precis innan man ska käka på fredagen. Tomatsåsen i receptet är gudomligt god, inte undra på det, denna görs på rött vin och en mix av både färska och konserverade tomater plus klassisk smaksättning. Till pizzan dricker vi såklart ett italienskt vin från Chianti. Buon appetito!

 

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (5 röster)
4
Skriv ut
Kategori
Pizza Vegetariskt
Måltid
Huvudrätt
Tillfälle
Vardagsmat

Ingredienser

    Deg

  • 1 l manitobamjöl
  • 1 tsk salt
  • 20 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 4 dl vatten
  • Mustig tomatsås

  • 3 dl rött vin
  • 400 g körsbärstomater, konserv
  • 250 g färska tomater
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök, liten
  • 3 klyftor vitlök
  • oregano
  • salt & peppar
  • Toppa med

  • 3 mozzarellabollar
  • 1 kruka basilika
  • 3 msk olivolja

Tillagning

  1. Häll vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda i mjöl och salt och rör runt med en träslev tills du får en jämn deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8–12 timmar.
  2. Hacka ner lök och vitlök. Fräs den mjuk tillsammans med oregano i olja. Häll i körsbärstomater och hackade färska tomater. Slå på vin, lagerblad, salt, peppar och låt puttra under lock minst 30 minuter. Rör om då och då och späd eventuellt med lite vatten om det behövs.
  3. Dela degen i 4 bitar, tryck eller kavla ut pizzor. På med tomatsås, mozzarella, lite olja och rivna basilikablad. Sätt in pizzorna i 250°C varm ugn och grädda pizzorna 6-8 minuter. Droppa över olja och toppa med mer basilika.