Ingredienser
- 1 l manitobamjöl
- 1 tsk salt
- 20 g jäst
- 2 msk olivolja
- 4 dl vatten
- 3 dl rött vin
- 400 g körsbärstomater, konserv
- 250 g färska tomater
- 2 lagerblad
- 1 gul lök, liten
- 3 klyftor vitlök
- oregano
- salt & peppar
- 3 mozzarellabollar
- 1 kruka basilika
- 3 msk olivolja
Deg
Mustig tomatsås
Toppa med
Tillagning
- Häll vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda i mjöl och salt och rör runt med en träslev tills du får en jämn deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8–12 timmar.
- Hacka ner lök och vitlök. Fräs den mjuk tillsammans med oregano i olja. Häll i körsbärstomater och hackade färska tomater. Slå på vin, lagerblad, salt, peppar och låt puttra under lock minst 30 minuter. Rör om då och då och späd eventuellt med lite vatten om det behövs.
- Dela degen i 4 bitar, tryck eller kavla ut pizzor. På med tomatsås, mozzarella, lite olja och rivna basilikablad. Sätt in pizzorna i 250°C varm ugn och grädda pizzorna 6-8 minuter. Droppa över olja och toppa med mer basilika.