Ingredienser
- 20 blinis (finns i frysdisken om ni inte vill göra egna)
- 1 dl västerbottenost
- 2 dl smetana
- 1 citron
- 1 kruka dill
- 1 äggula
- 1 rödlök
- 100 g löjrom
- Salt och svartpeppar
- 50 g smör
- 12 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 dl bovetemjöl
- 1 dl vetemjöl
- 2 krm salt
Blinier
Tillagning
- Mixa västerbottenost och smetana med en bunke med stavmixer. Tillsätt lite salt och citronsaft efter smak. Finhacka rödlöken.
- Värm blinierna i ugnen om du köpt färdiga eller stek dina egna. Spritsa ut ostkrämen på plättarna.
- Rör samman löjrommen och äggulan (tro mig - blir magiskt gott). Toppa ostkrämen med rommen, lök och så dill på toppen.
- Avsluta med att riva lite citronzest över.
Blinier
- Smält smöret och låt det svalna.
- Rör ut jästen i den fingervarma mjölken i en bunke.
- Dela äggen och vispa ner äggulorna i jästmjölken.
- Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt.
- Rör ner mjölblandningen i mjölken och vispa till en jämn smet.
- Låt vila under bakduk i ca 1 tim.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Blanda ner smöret i den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitorna.
- Smält lite smör i en plättpanna eller stekpanna.
- Stek plättarna fint bruna.
Kommentarer