Blinier med kräm på västerbottensost, löjrom och rödlök

Sofia Henriksson gästspelar hos oss i vårt fina kök och ordnar riktiga godingar till välkomstmat. Blinier är små plättar som du bakar av bovetemjöl. Äts vanligen med smetana, kaviar och lök. Namnet kommer från det slaviska mlin som betyder mala och skvallrar om det finmalda mjölet. På senare tid har blinier blivit mer och mer omtyckta i våra kök som inledning på en måltid. Gärna att vi samlas med ett glas mousserande vin och plockar med dessa små godingar innan middagen startar.

Hittar du inte färdiga i affären är det enkelt att ordna själv.

Tillagningstid

20

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
20
Antal
4 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Måltid
Förrätt Snacks / tilltugg
Tillfälle
Nyårsmat Sommarmat

Ingredienser

  • 20 blinis (finns i frysdisken om ni inte vill göra egna)
  • 1 dl västerbottenost
  • 2 dl smetana
  • 1 citron
  • 1 kruka dill
  • 1 äggula
  • 1 rödlök
  • 100 g löjrom
  • Salt och svartpeppar
  • Blinier

  • 50 g smör
  • 12 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Mixa västerbottenost och smetana med en bunke med stavmixer. Tillsätt lite salt och citronsaft efter smak. Finhacka rödlöken.
  2. Värm blinierna i ugnen om du köpt färdiga eller stek dina egna. Spritsa ut ostkrämen på plättarna.
  3. Rör samman löjrommen och äggulan (tro mig - blir magiskt gott). Toppa ostkrämen med rommen, lök och så dill på toppen.
  4. Avsluta med att riva lite citronzest över.

Blinier

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Rör ut jästen i den fingervarma mjölken i en bunke.
  3. Dela äggen och vispa ner äggulorna i jästmjölken.
  4. Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt.
  5. Rör ner mjölblandningen i mjölken och vispa till en jämn smet.
  6. Låt vila under bakduk i ca 1 tim.
  7. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  8. Blanda ner smöret i den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitorna.
  9. Smält lite smör i en plättpanna eller stekpanna.
  10. Stek plättarna fint bruna.

Kommentarer