Måltid
Snacks / tilltugg
Tillfälle
Nyårsmat
Ingredienser
- 1 stor bakpotatis
- smetana
- löjrom
- schalottenlök
- dill
- gräslök
- 0,5 dl ättika
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
- olja att fritera i
Tillagning
- Blanda ättika socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Tillsätt skivad schalottenlök och låt ligga i lagen minst 30 min men gärna längre.
- Hyvla eller skär potatis tunt, ca 2mm så enklast är att använda en mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten och låt ligga där några minuter. Ta upp potatisen och lägg på handduk, låt dem bli helt torra.
- Hetta upp en kastrull med olja och värm oljan till mellan 130-140C. För att chips ska bli bra kör man dem low & slow så de inte bränns. Fritera chipsen i omgångar tills de fått fin färg eller tills oljan tystnat. Lägg på papper eller ugnsgaller och låt torka, gärna över natten.
- Precis innan servering adderar du smetana, löjrom, syrad lök och hackad dill och gräslök. Äts direkt för bästa krispet.
Kommentarer