Hemgjort chips med smetana, löjrom, picklad lök, dill och gräslök

hemgjorda chips med champagne

Hemgjort chips med smetana, löjrom, picklad lök, dill och gräslök

Att göra chips hemma är inte svårt alls. Kräver lite pyssel och man måste vara lite tålmodig men resultatet blir gott och gästerna imponerade. Att dessutom toppa dessa krispiga godsaker med smetana och löjrom och lite lök gör ju inte saken sämre.

Mycket kan förberedas med gör dessa små rackare direkt när gästerna kommer annas finns risken att dina chips mjuknar. Och det vill man inte – de skall vara krispiga och knapriga!

Antal

6 portioner

Receptvy
Antal
6 portioner
Betyg
0 Kommentarer
Skriv ut
Måltid
Snacks / tilltugg
Tillfälle
Nyårsmat

Ingredienser

  • 1 stor bakpotatis
  • smetana
  • löjrom
  • schalottenlök
  • dill
  • gräslök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • olja att fritera i

Tillagning

  1. Blanda ättika socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Tillsätt skivad schalottenlök och låt ligga i lagen minst 30 min men gärna längre.
  2. Hyvla eller skär potatis tunt, ca 2mm så enklast är att använda en mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten och låt ligga där några minuter. Ta upp potatisen och lägg på handduk, låt dem bli helt torra.
  3. Hetta upp en kastrull med olja och värm oljan till mellan 130-140C. För att chips ska bli bra kör man dem low & slow så de inte bränns. Fritera chipsen i omgångar tills de fått fin färg eller tills oljan tystnat. Lägg på papper eller ugnsgaller och låt torka, gärna över natten.
  4. Precis innan servering adderar du smetana, löjrom, syrad lök och hackad dill och gräslök. Äts direkt för bästa krispet.

Kommentarer