Kanapé med svampkräm, syrad lök, champinjon och krasse

canape på ett skåp med vinflaska

Kanapé med svampkräm, syrad lök, champinjon och krasse

Kanapé är ett festligt ord för en liten macka. Det kan antingen vara en smördegsbakelse eller en liten smörstekt smörgås och oftast med något skaldjur eller lax på toppen. Gemensamt för alla kanapéer är att de skall ätas med fingrarna under mingel och kallprat. Se till att ha många små servetter att tillgå för gästerna.

Här serverar vi med en mjuk svampkräm med lite picklad lök till. Kräver lite förberedelse men är riktigt smakrika och fina. Passar utmärkt till ett mer fylligare mousserande vin.

Antal

4 portioner

Receptvy
Antal
4 portioner
Betyg (1 röst)
5
0 Kommentarer
Skriv ut
Måltid
Snacks / tilltugg
Tillfälle
Nyårsmat

Ingredienser

  • 3 st rostbröd
  • 1 näve kantareller (tratt eller gula)
  • 3 st champinjoner
  • 3 msk cream cheese
  • 2 st schalottenlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • smör att steka i
  • 0,5 dl vitt vin (eller vatten)
  • krasse

Tillagning

  1. Blanda ättika socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Tillsätt skivad schalottenlök och låt ligga i lagen minst 30 min men gärna längre.
  2. Hacka ner kantarellerna och 2st champinjoner grovt. Stek i smör några minuter. Tillsätt en hackad schalottenlök och svetta den några minuter. Tillsätt vitt vin och låt det sjuda någon minut tills vinet är helt borta. Häll upp allt på en tallrik och låt svalna helt.
  3. Mixa svampen i matberedare tills helt slät. Tillsätt färskosten och blanda runt. Smaka av med salt och lägg upp på sprits om du har, annars kan du skeda upp den på brödet sen också.
  4. Stansa brödet i önskad form och stek brödet i smör i en panna tills gyllene.
  5. Hyvla sista champinjonen tunt på mandolin. Har du ingen mandolin får du visa dina färdigheter med kniven och skära champinjonen supertunt istället.
  6. Spritsa på krämen på brödet, toppa med syrad lök hyvlad champinjon och krasse.

Kommentarer