Kantarellbruschetta

kantarellmacka med aperol spritz

Kantarellbruschetta

Bruschetta är ett rostat bröd i Italien. Ursprungligen med olivolja, vitlök och salt på. Senare har detta utvecklas med lite olika varianter - oftast med mozzarella, tomat och basilika som topping. Här gör vi en försvenskad variant med våra underbara kantareller. En överraskande god kombination till kantarellbruschetta är en klassisk aperol spritz! Hoppas det smakar!

Tillagningstid

45 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
45 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (4 röster)
5
Skriv ut
Måltid
Aperitivo
Tillfälle
Brunch

Ingredienser

  • 175 g rensade kantareller
  • 2 msk smör
  • 5 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 180 g cocktailtomater
  • 10 blad färsk basilika
  • 3 krm flingsalt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 2 msk riven parmesanost
  • 2 msk balsamvinäger eller balsamico
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 bröd - gärna ett segt surdegsbröd

Tillagning

  1. Fräs svampen i en torr stekpanna tills dess att vätskan är borta.
  2. Tillsätt smöret och en msk olivolja, 1 krm flingsalt och 1/2 krm svartpeppar i pannan. Fortsätt fräsa till svampen har fått färg.
  3. Skär av ungefär en tredjedel av vitlöksklyftan och hacka/pressa ner i stekpannan. Fräs en halv minut till innan du drar stekpannan av värmen.
  4. Skär upp tomaterna, basilikan och bladpersiljan i bitar och blanda ihop i en skål.
  5. Tillsätt 1 msk olivolja och 1 tsk vit balsamvinäger, 1 krm flingsalt och 1/2 krm svartpeppar till tomatsalladen.
  6. Riv upp parmesanosten.
  7. Skär upp brödet och gnugga in resten av vitlöken i brödskivorna, sedan steker du brödskivorna i lite olivolja så att de får färg.
  8. Lägg upp bröden på fat och toppa med kantarellerna och tomatsalladen. Strö över balsamvinäger, lite flingsalt parmesan och peppar efter smak och tycke, sen är det bara att avnjuta!