Ingredienser
- 500 g cocktailtomater (blandade färger)
- 1 tsk salt
- 1 tsk rörsocker
- 1 st gul lök, skalad, halverad och skuren i skivor.
- 1 msk salt
- 1 tsk rörsocker
- 1 msk Italiensk salladskrydda
- 1 msk olivolja
- 1 msk oregano
- 3 msk äppelcidervinäger
- 2 msk rörsocker
- 1 dl vatten
- 4 st salladslökar, skölj och skär tunt på längden.
- 1 st färsk vitlök, skölj och riv isär på längden.
- 1 dm av blasten på en purjolök, skölj och skär i tunna strimlor på längden.
- 2 msk majsstärkelse
- flingsalt efter smak
- solrosolja eller frityrolja
- 300 g surkål, hängd och avrunnen.
- 1 msk currypulver gul.
- 1 dl bladpersilja, sköljd och skuren i strimlor.
- 1 st grönt hårt päron skuret i tärningar.
- 0,5 dl mandel med skal, lätt krossad.
- 100 g fransk grovkornig äppelcidersenap.
- 1 msk pepparrot, skalad och finriven.
Chunky Ketchup
Friterade lökar
Surkål med päron och currytouch
Äppelcidersenap med pepparrot
Tillagning
- Värm ugnen till 150 grader på varmluftsläge.
- Halvera tomaterna och lägg i en form med snittytan uppåt, fördela 1 tsk salt och 1 tsk socker jämnt över tomaterna. Ställ in i ugnen ca. 40 minuter så att de blir semi-torkade.
- Lägg löken i en bunke och massera in 1 msk salt och 1 tsk socker och salladskryddan och låt löken rimmas i ca 15 minuter.
- Ta ut tomaterna ur ugnen.
- Hetta upp en kastrull på medelvärme med olivolja, vänd ner löken och rör runt så att den inte tar färg. Tillsätt 2 msk rörsocker och äppelcidervinäger, rör runt så att inte sockret bränner fast, tillsätt vattnet och tomater. Sänk temperaturen och låt sjuda tills allt går ihop.
- Koka upp vatten och häll i en väl rengjord glasburk, häll ur vattnet och fyll i ketchupen. Förslut locket och ställ upp och ned i källartemperatur så att den blir väl konserverad.
- Häll oljan i en kastrull och hetta upp till 130 grader. (använd termometer under hela friteringsprocessen).
- Blanda lökarna med majsstärkelsen och skaka av eventuella klumpar.
- Fritera lökarna uppdelat i omgångar och lyft över för att svalna på en plåt med bakplåtspapper.
- Förvara löken torrt, t. ex i ett skafferi eller ugn.
- Blanda surkål med curryn.
- Varva ner ingredienserna i en glasburk.
- Blanda ihop senapen och den finrivna pepparroten, lägg över i en burk eller skål och servera.