Krossad potatis med tryffel eller forellrom

krossad potatis med rom och en liggande vinflaska

Krossad potatis med tryffel eller forellrom

En härlig och lite lyxigare potatis att servera ensam som förrätt eller som ackompanjemang till fina middagen. Väljer du tryffel så kommer ett rött vin från Piemonte att ackompanjera tryffeln och köttbiten på ett alldeles utmärkt sätt. Den elegantare varianten med forellrom, utmärkt till fisk eller som förrätt, då blir vinvalet ett fruktigt vitt vin från Alsace. Smaklig spis!

Tipset:
Rör ner några droppar vit tryffelolja i créme fraichen för att höja smaken på din tryffel.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg
Skriv ut
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Höstmat Vintermat

Ingredienser

  • 8 st fasta medelstora potatisar, tvättade
  • 2 dl crème fraiche
  • 50 g riven lagrad prästost eller västerbottenost
  • salt och nymald svartpeppar
  • tryffel
  • forellrom
  • 2 msk finskuren gräslök

Tillagning

  1. Kok potatisen med skal på och mycket salt i vattnet ca 20 minuter, låt svalna en stund i kastrullen med papper som lock.
  2. Lägg upp potatisen på tallrikar, krossa den lätt med knogarna så att den spricker upp. Salta och peppra lätt.
  3. Lägg en rejäl klick omrörd crème fraiche på varje potatis, toppa med ost.
  4. Välj att antingen riva över tryffel eller klicka på forellrom, garnera med gräslök.